emg home
RSS

Cvetković: Ne treba politizovati ustoličenje patrijarha

22. septembar 2010. | 14:49 18:15

Izvor: Beta

Grad: Vranje

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas da ne treba politizovati ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji.Cvetković je novinarima u Vranju kazao da je to verski i duhovni čin i da nije potrebna politizacija tog događaja.

"Čitava organizacija ustoličenja patrijarha je u rukama Srpske pravoslavne crkve i međunarodnih mirovnih misija, i nadam se da će biti obavljena na pravi način i bez komplikacija, ali ne mislim da je potrebno da se slučaj politizuje", rekao je Cvetković.

   

Sejdiu i Tači žele na ustoličenje patrijarha


Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je danas da su predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, izrazili želju da prisustvuju ustoličenju patrijarha SPC Irineja u Pećkoj patrijaršiji 3. okobra.

Kučijeva izjava za Radio Kosovo prva je zvanična potvrda da najviši zvaničnici Kosova žele da prisustvuju ceremoniji u Pećkoj patrijaršiji.

Kuči je u Vladi Kosova zadužen za odobravanje i poštovanje procedura u vezi sa posetama zvaničnika Vlade Srbije Kosovu.

Izvori agencije Beta iz kosovskih vlasti rekli su ranije da će učešće visokih predstavnika Vlade Srbije na ustoličenju patrijarha biti uslovljeno pozivanjem na tu ceremoniju predstavnika vlasti u Prištini.

Takav potez se obrazlaže time što je to verska manifestacija.

Beogradski dnevnik Pres objavio je danas da je Srpska pravoslavna crkva odbila zahtev Tačija i Sejdiua, dodavši da bi upućivanje poziva zvaničnicima Kosova značilo da Crkva priznaje kosovsku državnost. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>