emg home
RSS

Patrijarh Irinej: Teški trenuci za Srbiju (VIDEO)

22. jul 2010. | 17:24 19:29

Izvor: Beta

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da srpski narod i Kosovo danas preživljavaju teži deo svoje istorije i pozvao one koji sude i presuđuju da ne učine nepravdu koja će biti večiti kamen spoticanja."Bili smo u sličnim situacijama mnogo puta, Gospod nas je sačuvao i verujem da će sačuvati i nas sada i naše stradalno Kosovo i Metohiju", naveo je patrijarh Irinej u besedi nakon molebana u hramu Svetog Save u Beogradu.

Poglavar SPC se pomolio da oni koji kroje sudbinu sveta donesu "pravednu i pravičnu i ljudsku i božansku pravdu", koja, kako je istakao, može da zadovolji sve i "taj narod koji traži ono što nikad nije bilo njegovo i traži od nas da se odreknemo od onog što je nama najsvetije".

       


"Ja se molim Gospodu da oni koji sude i presuđuju donesu takvu odluku koja će zadovoljiti nas i naše sužitelje i da ne učine nešto što će biti večiti kamen spoticanja i jabuka razdora. To će i nas i njih učiniti nesrećnim", rekao je on.

Poglavar SPC je pozvao na mir i spokoj i srpskom narodu poručio da se koristi svim sredstvima "ljudskim i moralnim vrednostima" da dokaže svoje pravo na "najsvetiju našu svetu zemlju" i da mirnim sredstvima pođe do cilja koji će doneti dobro svima.

"U ovim teškim trenucima za naš narod koji preživljava teži deo istorije od kada srpski narod postoji i mnogo je nevolja i stradanja Kosova. Srpski narod doživljava najveću nevolju i najveća iskušenja. Srpskom narodu hoće da se uzme ono što je za njega najdragocenije - njegov Jerusalim, njegova sveta zemlje, svetinje i sveci koji u njima počivaju", kazao je patrijarh.

Srpski patrijarh služio je danas od 17 sati moleban za mir i povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije kom je prisustvovalo stotinak ljudi. 

   

Amfilohije: Nastavak bezakonja i nasilja


Privremeni upravnik raško-prizrenske eparhije mitropolit Amfilohije ocenio je danas da je mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu "nastavak bezakonja" i "nasilja".

"Potvrđujući nasilje oni (sudije) daju pravo sili, a ne pravdi Božjoj", rekao je mitropolit Amfilohije pošto je u crkvi manastira Gračanica služio moleban za pravedno rešenje statusa Kosova.

Mitropolit Amfilohije je ocenio da su "svaka ljudska sila i nepravda privremeni".

"Uvereni smo da će Božja pravda trijumfovati nad nepravdom, dobro nad zlom, ljubav nad mržnjom i da će se Gospod smilovati raspetom Kosovom i Metohiji i da će obnoviti i potvrditi jedinstvo naše otadžbine", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Crkva

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Mitropolit Amfilohije, Patrijarh Irinej

Institucije: Srpska pravoslavna crkva


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>