emg home
RSS

Nova klasifikacija vina

26. septembar 2010. | 11:51

Izvor: Beta

Vina u Srbiji ubuduće će, umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, biti klasifikovana kao vina bez geografskog porekla i vina s geografskim poreklom, pri čemu će ona s geografskim poreklom biti podeljena na tri kategorije.

Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena s regulativom Evropske unije, predviđeno je da vina s
geografskim poreklom, regionalna, kvalitetna i vrhunska, budu obeležavana evidencionim markicama.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Jakšić rekao je da je evidenciona markica garant potrošačima da je vino određene kategorije kvaliteta i da je proizvedeno u određenom regionu. Evidencione markice će omogućiti i državi da lakše prati proizvodnju i prometa tih vina, dodao je on.

Novi pravilnik predviđa da vina s geografskim poreklom budu obeležavana evidencionim markicama različitih boja.

Takozvana regionalna vina, koja se proizvode isključivo od grožđa iz centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja do 15 odsto grožđa iz nekog drugog regiona u zemlji, obeležavaće se zelenom evidencionom markicom i oznakom GI.

Kvalitetna vina s kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom će smeti da se proizvode isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena crvenom markicom i oznakom KPK.

Najkvalitetnija vina, vrhunska s kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom, proizvodiće se isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena ljubičastom evidencionom markicom i oznakom KGPK.

Svaka evidenciona markica imaće jedinstven broj, a na njoj će se pored skraćenih oznaka za kategoriju kvaliteta, nalaziti i upisana godina berbe.

Jakšić je naveo da će evidencione markice štampati Zavod za izradu novčanica, da će imati osam oblika zaštite i da će zloupotreba biti nemoguća.

Kako je precizirao, svaki proizvođač će, nakon dobijanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice za količinu vina koju proizvodi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vino

Ličnosti: Darko Jakšić

Institucije: šumarstva i vodoprivrede Srbije


Unesite tekst komentara:

26. septembar 2010. 23:22:08

| bebooka

0

To je samo stav,jasno je da tu ima apsolutno mesta za zloupotrebe,naime,ne radi se o tome,ko stampa markice sa ''koliko'' nivoa zastite-to je nonsens,''JA CU SE JAVITI DA PROIZVODIM VINO''-i priloziti potrebnu dokumentaciju,validnu,i prodavati trecerazredno-kao drugorazredno,ili vise?KO CE DOCI DA MI PROVERI KOLICINU PROIZVODA?

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
 • Dogovoreni uslovi izručenja između Crne Gore i Srbije

  27. sep 2010.

  Podgorica, Beta

 • Dinar sutra slabiji za 12 para prema evru

  27. sep 2010.

  Emg.rs

 • Optužen zbog pretnje smrću učesnicima Parade ponosa

  27. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi