emg home
RSS

Dulić: Glavni talas zagađenog Dunava stiže u ponedeljak (VIDEO)

08. oktobar 2010. | 10:18 16:56

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Budimpešta

Glavni talas Dunava sa opasnim materijama iz Mađarske u Srbiju će stići u ponedeljak, ali malo je verovatno da će količina opasnih materija biti tolika da ugrozi životnu sredinu, izjavio je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, nakon vanredne sednice Odbora za životnu sredinu u Skupštini Srbije.Dulić, takođe, smatra da je najverovatnije da do Srbije neće doći otrovne materije u većoj koncetraciji, ali je rekao i da, ukoliko dođe situacije da koncentracija zagađujućih materija bude takva da izazove uginuća ribe u većem broju, ribočuvarske službe su spremne za prikupljanje uginule ribe.

„Naš apel građanima u tom slučaju će biti da tu ribu nikako ne koriste za ljudsku ni životinjsku ishranu. Ona mora da se prikuplja i da se na adekvatan način zbrinjava“, rekao je Dulić.

Dulić je rekao da i ukoliko dođe do zatvaranja remi bunara za snabdevanje vode, komunalne službe su spremne za adekvatno snabdevanje građanstva pijaćom vodom i vodom za potrebe domaćinstva.

Prema rečima Predraga Marića, načelnika MUP-a za vanredne situacije, moguća su tri scenarija, ali je najverovatniji prvi.

„Prema prvom scenariju, do Srbije će koncentracija otpadnih materija u vodi biti veoma niska, pa neće ni biti opasnosti. Prema drugom scenariju, opasne materije će u određenoj meri dospeti do Srbije, što će zahtevati obaveštenje građanima da ne konzumiraju ribu i da se ta uginula riba prikuplja na adekvatan način. Treći scenario podrazumeva isključenje određenih vodosistema duž toka Dunava, ali je za sad za tako nešto vrlo mala verovatnoća“, rekao je Marić.

Vodom se iz Dunava snabdevaju opštine Veliko Gradište, Golubac i naselje Vinča (opština Grocka). Veći gradovi kroz koje Dunav protiče su Sombor, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Smederevo, Požarevac, Bor.

 

Uzet uzorak vode kod BezdanaMeđudržavna komisija je danas u 11 sati obavila merenje kvaliteta vode na ulasku Dunava u Srbiju kod Bezdana, a sledeće zajedničko merenje obaviće se u ponedeljak, kad se očekuje dolazak zagađenog talasa do Srbije. Od ponedeljka će početi i češći monitoring kvaliteta vode Dunava.

Prema dosadašnjim saznanjima o strukturi opasnih materija i prema podacima koje su dostavile mađarske vlasti, reč je o teškim metalima - bakar, nikl, kalijum i aluminijum koji bi mogli da utiču na genetiku živog sveta (ribe) u vodama u dužem vremenskom periodu.

Iz Greenpeace-a, međunarodne organizacije za ekološku zaštitu upozorili su i na visok nivo arsenika i žive u crvenom toksičnom mulju i da je koncentracija arsenika duplo veća od one koja je uobičajena za crveni mulj, industrijski otpad pri proizvodnji aluminijuma. Rezultati dobijeni analizom u laboratorijama u Beču i Budimpešti pokazali su 110 miligrama arsenika, 1,3 miligrama žive i 660 miligrama hroma po kilogramu suve materije.

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine rečeno je i da akcident u Mađarskoj treba da skrene pažnju i na 250 crnih kriznih tačaka u Srbiji.
   

Tadić: Država angažovana na odbrani od zagađenja

 

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je čitava Srbija angažovana na odbrani od zagađenja. "Sve institucije Srbije i MUP angažovani su na odbrani od zagađenja iz Mađarske. U neprekidnim smo komunikacijama s međunarodnim institucijama i institucijama u Mađarskoj", rekao je Tadić novinarima.

"Deo MUP-a koji se bavi vanrednim operacijama je u punoj pripravnosti", rekao je Tadić.

On je dodao da će danas o tome razgovarati s predsednikom Hrvatske i čelnim ljudima Mađarske.

              

Šest žrtava


Bilans žrtava od posledica izlivanja otrovnog mulja na zapadu Mađarske povećao se danas na šest osoba, pošto je jedna nestala osoba pronađena mrtva, saopštile su spasilačke službe.

Osoba, koja još nije identifikovana, pronađena je ispod mulja u selu Devešer, rekao je predstavnik spasilačke službe Arpad Muhoraj na sastanku gradskih vlasti i te službe u susednom selu Kolontar.

Jutros izmeren nivo PH u Dunavu kod Komaroma, 80 kilometara zapadno od Budimpešte, iznosio je 8,4, rekao je mađarski zvaničnik koji prati nivo alkalnosti vode. On je dodao da je izmereni nivo blago povišen u odnosu na normalu i da više nema negtivne posledice na ekosistem.

Mađarske vlasti sinoć su drenirale jezero u opštini Kolontara, koja je najviše pogođena zagađenjem. Jezero je nastalo nakon probijanja nasipa u fabrici aluminijuma 4. oktobra. Uzrok uzlivanja vode još nije utvrđen.

Prema procenama, Mađarskoj će biti potrebno najmanje godinu dana da otkloni štetu što će je koštati na desetine miliona dolara.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će rekonstrukcija dela sela Kolontar koje je pogođeno izlivanjem otrovnog mulja biti problematična. "Imam utisak da je beskoristan svaki pokušaj rekonstrukcije tog mesta. Verovatno ćemo morati da uništimo taj deo sela jer je ovde nemoguće živeti", rekao je premijer.

Orban je rekao da odgovornost za tu katastrofu treba da snosi fabrika za proizvodnju i trgovinu aluminijumom, MATK, iz koje se izlio toksični mulj. "Prema mađarskom zakonu, vlasnik preduzeća koja se bavi opasnim materijalima ima odgovornost za rad svog preduzeća. To znači da to preduzeće treba da snosi nekakvu odgovornost", rekao je Orban.

 

Odšteta

 

Vlasnici fabrike uplatili su 110.000 evra odštete porodicama koje su pogođene izlivanjem mulja. MALT će uputiti hitnu pomoć od 360 evra svakoj porodici, što je ukupno 110.000 evra, izjavio je Karolj Tilji, predsednik mesne zajednice sela Kolontar, koje je najviše pogođeno nesrećom.

Još se ne zna uzrok nesreće, ali se sumnja da su radnici fabrike aluminijuma stavili suviše crvenog mulja u jedan rezervoar koji je pukao i izlio se u selo.

Šef mađarske regionalne službe za borbu protiv katastrofa Tibor Dobson izjavio je da je ceo ekosistem reke Marcal, koja je direktno pogođena izlivanjem otrovnog mulja uništen zbog zagađenja. Reka Marcal je pritoka Dunava.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekološki incident

Ličnosti: Boris Tadić, Oliver Dulić, Predrag Marić, Viktor Orban, Tibor Dobson

Institucije: MUP

Kompanije: MATK


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi