emg home
RSS

Policijsko zadržavanje za 19 navijača

14. oktobar 2010. | 10:17 15:57

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Rim

MUP Srbije odredio je policijsko zadržavanje do 48 sati devetnaestorici srpskih navijača, osumnjičenih za učešće u neredima na utakmici u Đenovi. Na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom privedeno je 11 navijača, a na prelazu Horgoš sa Mađarskom osam.

"Do ovog trenutka je pregledano 317 osoba, koje su na granični prelaz stigle u 25 automobila, tri kombija, tri autobusa i mini-busu",  saopštila je policijska uprava iz Sremske Mitrovice, koja na graničnom prelazu Batrovci kontroliše dolazak navijača iz Italije.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Na prelazu Horgoš je pritvor od 48 sati određen za Vladimira V. (23), Marka K. (26), Stefana V. (25), Stefana S. (20), Branimira S. (26), Dragana O. (25) i Jevta J. (27) iz Beograda, kao i za Čačanina Marka M. (33).

Svi oni su osumnjičeni za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, pa će biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Subotici.

Žandarmerija, službenici Policijske uprave u Kikindi i granične policije Horgoš od juče su pregledali 57 osoba, koji su na Horgoš stigli autobusom i kombijem. Trenutno se kontroliše 91 osoba, koji su stigli u dva autobusa.

   

Italijanski ministar: Odgovorne obaveštajne službe Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni negirao je da je policija te zemlje mogla da spreči divljanje srpskih huligana na utakmici u Đenovi i ocenio da je odgovornost na obaveštajnim službama iz Beograda. "Našim snagama reda se ništa ne može zameriti. Srpske obaveštajne službe su zakazale. Potcenili su rizik. Obavestili su nas da u Đenovu dolazi 100 huligana u dve odvojene grupe", rekao je Maroni.

"Da su nas informisali da će doći bande kriminalaca koje će da zapale stadion drugačije bismo se postavili", dodao je Maroni.

Šef policije Antonio Manganeli podneo je izveštaj o incidentima na utakmici Srbija-Italija ministru unutrašnjih poslova Italije Robertu Maroniju, navodeći da italijanska policija ne snosi nikakvu odgovornost za nerede. Šef policije istakao je da je policija, tako što nije oštrije intervenisala, sprečila veću nesreću. On je rekao da je samo odgovorno ponašanje pripadnika snaga reda sprečilo ozbiljnije incidente.

"Bilo je nemoguće sprečiti dolazak srpskih navijača, kako zbog ukidanja viza za srpske državljane što je onemogućilo kontrolu na granici, tako i zbog toga što nas srpske vlasti nisu detaljnije upozorile o kretanju navijača, kako bismo preduzeli posebne mere prevencije", preneo je Manganeli.

Zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova zadužen za bezbednost na sportskim događajima Roberto Masiči objasnio je da je na stadionu izvršena pažljiva kontrola navijača. Ipak, više faktora razlog je za ono što se dogodilo, uključujući tu i pravu kriminalnu odlučnost nasilnih navijača, koji su bukvalno nasrnuli na pripadnike policije, precizirao je on.

"Suočili smo se sa pravim kriminalcima, a ne samo razjarenim navijačima. To što nismo odmah intervenisali na stadionu doprinelo je tome da se izbegne krvoproliće, ta odluka je bila primerena i odgovarajuća", kazao je on.

Italijanska opozicija zatražila je od Vlade da Parlamentu podnese izveštaj o incidentima.

Gradonačelnica Đenove Marta Vinčenci ocenila je da je za nerede odgovoran pre svega ministar unutrašnjih poslova. "Ministarstvo unutrašnjih poslova je potcenilo situaciju. Neko treba da objasni kako nije bilo moguće sprečiti dolazak 400 osoba koje su izazvale haos u gradu. Ja mislim da za to je odgovoran Maroni", rekla je ona.

Opoziciona stranka Italija vrednosti, oštri kritičar vladajuće koalicije premijera Silvija Berluskonija, zatražila je i Maronijevu ostavku.

 

UEFA: Odgovorna i Italija

Portparol UEFA Rob Fokner izjavio da odgovornost za događaje na stadionu ima i fudbalski savez koji organizuje utakmicu i koji treba da garantuje bezbednost na stadionu.

"Osim onih koji izazivaju incidente, pravila UEFA predviđaju da odgovornost ima i fudbalski savez koji organizuje utakmicu i koji mora da garantuje bezbednost na stadionu i nadgleda odvijanje meča", rekao je Fokner.

On je kazao da pravila predviđaju sankcije za incidente ne samo za navijačke grupe, već i za fudbalski savez zemlje domaćina ako nije na odgovarajuć način obezbedila javni red. "UEFA će, kako bi utvrdila odgovornosti, uzeti u obzir niz elemenata među kojima i eventualnu razmenu informacija između dva saveza o mogućim namerama navijačkih grupa", rekao je Fokner.

 

Blater pohvalio borbu Engleske protiv huligana

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater pohvalio je borbu Engleske protiv huligana i rekao da su slične sigurnosne mere mogle da spreče nerede na stadionu u Đenovi, na utakmici Italije i Srbije. "Pružili ste svetu bezbednost na stadionima. Izgradili ste sve stadione na kojima nema ograda, a publika sedi. Da je tako bilo u Đenovi ne bismo imali problema na jučerašnjoj utakmici", rekao je Blater u Londonu posle sastanka s premijerom Dejvidom Kameronom koji ga je obavestio o planovima kandidature Engleske za Svetsko prevenstvo 2018.

"Voleo bih da i druge zemlje imaju ovakve stadione, tada bi bilo mnogo više fer-pleja u fudbalu. Kod vas više nema huligana na stadionima i to je veliki kompliment za vašu vladu i vaše prethodnike", dodao je Blater.

   

NUNS osudio gostovanje Miloša Radisavljevića na Prvoj


Izvršni odbor i Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) najoštrije su osudili postupak Televizije Prva zbog gostovanja Miloša Radisavljevića Kimija, prvostepeno osuđenog na 16 meseci zbog ugrožavanja sigurnosti novinara i nasilničkog ponašanja.

"Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo da se osobi prvostepeno osuđenoj zbog nasilništva omogućava da javno, pred tv gledaocima pravda nasilje huligana na ulicama i sportskim utakmicama, relativizujući značenje poruke 'Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija', koju je sud okvalifikovao kao direktnu pretnju", navodi NUNS.

Autor i voditelj sinoć emitovane emisije "Žarište - Ko je kriv?" Zoran Baranac grubo je prekršio Etički kodeks time što Radisavljevića nije predstavio kao osuđenika, niti je na adekvatan, profesionalan način reagovao povodom skandaloznih interpretacija sagovornika, navodi NUNS.


Prvi osnovni sud u Beogradu saopštio je danas, povodom gostovanja Miloša Radisavljevića Kimija na televiziji Prva, da je nedopustivo da se vređa sud, komentarišu nepravosnažne presude, a posebno da to čine strane u postupku.

Vođa navijača Partizana Miloš Radisavljević Kimi osuđen je u avgustu ove godine pred Prvim osnovnim sudom na godinu i četiri meseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković, a na slobodi će biti do pravosnažnosti presude.

Poruku "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" koja je sa stadiona Partizana 16. decembra prošle godine upućena Brankici Stanković sud je okvalifikovao kao direktnu pretnju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi