emg home
RSS

Prve slovenačke penzije oko Nove godine

30. oktobar 2010. | 13:38

Izvor: Beta

Sporazum o socijalnom osiguranju između Slovenije i Srbije stupa na snagu u ponedeljak, 1. novembra, a isplata prvih penzija na osnovu tog dokumenta počeće oko Nove godine, rečeno je danas u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).Pripremljena je baza podataka o pokrenutim postupcima za preračun po sporazumu sa Slovenijom i ova baza je dostupna građanima na sajtu fonda www.pio.rs.

Na naslovnoj strani sajta postavljen je link "pretraga baze pokrenutih postupaka", a svi zainteresovani građani ukucavanjem jedinstvenog matičnog broja mogu proveriti da li je za njih pokrenut postupak, ako nije treba da se obrate najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta.

Procenjuje se da će rešenja dobiti oko 10.000 penzionera koji su deo radnog staža ostvaraili u Sloveniji, a njih je do sada isplaćivala Srbija prema domaćim propisima. Oko 8.000 penzionera ima više od godinu dana staža u Sloveniji, rečeno je agenciji Beta u Fondu PIO.

Najniža penzijska osnovica u Sloveniji iznosi 544,6 evra, a najviša 2.178,4 evra.

Sporazum o socijalnom osiguranje između Srbije i Slovenije potpisan je krajem 2009, nakon dugotrajnih pregovora. Srpski parlament odmah nakon toga je ratifikovao taj dokument, a slovenački u martu 2010. godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi