emg home
RSS

PRESSEK

Tadić: Mladić će biti uhapšen ukoliko je u Srbiji

30. oktobar 2010. | 10:36

Izvor: Blic

Ukoliko je Ratko Mladić u dometu bezbednosnih struktura u Srbiji, on će biti uhapšen i tu nema nikakve dileme, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić."A ako nije, nastavićemo da sarađujemo sa svim bezbednosnim službama sveta da se to dogodi. Konačan odgovor ćemo imati relativno brzo", rekao je Tadić u intervjuu za današnji Blic.

Na pitanje da li za godinu dana mogu da se ispune reformski uslovi za dobijanje statusa kandidata EU, on je kazao da je cilj Srbije da za godinu dana počnu pregovori o članstvu u EU.

"Ubeđen sam da možemo da ih ispunimo. Do pre samo dva meseca govorilo se da nije realno da dobijemo transfer aplikacije za članstvo, a ipak smo to uradili i pronašli smo rešenje za jednačinu sa mnoštvom nepoznatih", kazao je Tadić.

On je rekao veruje da se "stvara nova klima i da za godinu i po dana, u martu ili aprilu 2012. kada bi trebalo da dobijemo datum za pregovore za članstvo u EU, možemo da napravimo još jedan kvalitativni iskorak".

Tadić je kazao i da sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem može da se sastane "svakog dana", ali da nije svrha susret sa Tačijem već rešavanje problema.

"Pitanje je da li naš susret bilo šta rešava ili je pre toga potreban dijalog eksperata koji moraju da razrade modele prihvatljive za obe strane. Susret sa Tačijem ili bilo kojim legalnim predstavnikom Albanaca za mene ne predstavlja problem, već obavezu", kazao je on i dodao da, što se tiče Srbije, dijalog može da počne odmah.

Upitan da li Srbija može da nametne pitanje statusa, Tadić je rekao da "Srbija ne može ništa da nameće na međunarodnom planu", ali da kroz dijalog može da se dođe do međusobno prihvatljivog rešenja.

Prema rečima Tadića, izbori će biti raspisani kada istekne mandat ove vlade, ali da ne zna da li će to "biti u isto vreme".

"Trudićemo se da što pre dobijemo status kandidata. Kada bismo status sutra dobili, sigurno je da ne bismo raspisali izbore pre nego što završimo sve ono što je u Srbiji do sada ostalo nezavršeno: puteve, bolnice...", rekao je predsednik Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Saradnja s Hagom, Kosovar diaspora, Evrointegracije

Ličnosti: Boris Tadić


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>