emg home
RSS

Zatražena obustava nabavki ugovorenih pogađanjem

18. novembar 2010. | 13:40

Izvor: Beta

Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija zatražile su danas od Ustavnog suda da obustavi javne nabavke ugovorene pogađanjem na osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Te nevladine organizacije su u saopštenju za javnost ukazale da je ugovaranje javnih nabavki u postupcima s pogađanjem suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o javnim nabavkama, Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju i sporazumu CEFTA.

"Pozivamo Ustavni sud da u najkraćem roku obustavi izvršenje zaključenih ugovora i Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize stavi van snage jer se njime ugrožava pravna sigurnost, umanjuje konkurencija i suštinski legalizuje korupcija", naveli su Koalicija i TS.

Zakon je usvojen početkom jula ove godine, a predviđeno je da se primenjuje do kraja 2011. Tim zakonom se daje prednost domaćim građevinskim firmama u gradnji objekata od javnog značaja i omogućava ubrzana procedura za izbor ponuđača. Zakon predviđa da naručilac uputi poziv svim domaćim preduzećima koja ispunjavaju kriterijume koje utvrđuje Vlada Srbije i da pribavi najmanje tri ponude. Izabrani ponuđači su obavezni da koriste najmanje 70 odsto domaćeg građevinskog materijala.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi