emg home
RSS

Ilić: Vraćanje imovine u punoj vrednosti slom za Srbiju

01. februar 2011. | 10:49 14:57

Izvor: Blic, Emg.rs

Državni sekretar u Ministarstvu finasija Slobodan Ilić ocenio da bi vraćanje nacionalizovane imovine po principu pune tržišne vrednosti stvorilo osnov za finansijski slom Srbije.

Ilić je za Blic kazao da je Poreska uprava uradila procenu imovine koja se potražuje. Prema toj proceni, kad bi sve evidentirano bilo validno, najniža vrednost te imovine bila bi 101 milijardu evra, a maksimalna 226 milijardi evra.

"Ako Ustavni sud kaže da je zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednica ustavan, onda opšti zakon koji bi Srbija donela mora ići s tri modela", kazao je Ilić, koji predvodi radnu grupu za vraćanje imovine. Ta tri modela su vraćanje naturalne imovine, zamenska restitucije kroz drugu imovinu ili primena pune tržišne vrednosti.

Ilić je ocenio da Srbija nema mogućnosti za tako nešto ni u slučaju da je realna vrednost imovine koju bi trebalo vratii 30 milijardi evra. "Od toga neka 10 odsto bude vraćeno u naturi, to je tri milijarde. Od preostalih 27 milijardi makar osamdeset odsto ide finansijski da ne bi padale odluke u Strazburu. To je oko 22 milijarde ili 2,7 godišnjih budžeta Srbije. To znači da bi Srbija bila u velikom finansijskom problemu ako Ustavni sud potvrdi ustavnost zakona", kazao je Ilić.

On je naveo da ako Ustavni sud oceni da zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama nije ustavan, verovatno će se ići u pravcu modela koji se zasniva na finansijskom obeštećenju do određenog procenta. Ilić je naveo da to znači da će podnosilac zahteva biti obeštećen u novcu i hartijama od vrednosti, što je na primer 30 odsto od vrednosti zahteva, uz određene limite koji su definisani i u drugim zemljama, na primer ne više od 300.000 ili ne više od milion evra.

Na pitanje zašto proces restitucije traje dugo, Ilić je kazao da su za to odgovorni tvorci takozvanog nacrta zakona o denacionalizaciji i autori zakona kojim je propisano vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama, koji je sad pred Ustavnim sudom. "Mislim na gospodina Milana Parivodića i još neke iz tog perioda", kazao je Ilić i dodao da je tada donet takav zakon o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine koji nije propisao nikakvu obavezu da se dostavi bilo kakav dokaz o imovini koja se potražuje.

Posledica toga je da više od 40 odsto podnetih zahteva nema dokaz uz podnetu prijavu. Taj zakon nije nalagao ni proveru dokaza, pa od ostalih 60 odsto više od polovine nema kompletirane papire, kazao je Ilić.

On kaže i da je grupa stručnjaka uradila istraživanje na osnovu prijavljenih zahteva koje pokazuje da manje od deset odsto može biti vraćeno naturalno, u izvornom obliku. "Da je obrnuto, sve bi bilo jednostavno, ali nije", kazao je on.

Ilić je naveo da će biti neopohodno novo prijavljivanje imovine ako Ustavni sud proglasi zakon neustavnim i da bi opšti zakon o restituciji trebalo da bude donet do 30. juna ove godine.

Ilić je rekao i da Evropska unija zahteva da zakon o restituciji u Srbiji ne sme da bude diskriminatorski.

 

Mreža za restituciju predaje podatke o potraživanju svojine

Mreža za restituciju u Srbiji najavila je da će sutra Vladi Srbije predati zvanične podatke i činjenice o potraživanoj i državnoj imovini, koje nisu dostavljene u upitniku Evropske komisije. Predstavnici mreže predaće sakrivene podatke o izvršenoj i tekućoj restituciji i mogućnostima buduće restitucije, tražiće prijem kod premijera i predati zahtev da se građevinsko zemljište u državnoj svojini ne poklanja, kako je saopšteno, nekolicini povlašćenih pojedinaca.

Istovremeno se za najmanje 140.000 porodica, koje potražuju mali deo današnje državne svojine, neprestano izmišljaju razlozi za odugovlačenje, izbegavanje i ometanje vraćanja njihove porodične imovine, saopštila je Mreža.

 

SPO: Vratiti oduzetu imovinu

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Žika Gojković izjavio je danas da se ta stranka zalaže za što skorije donošenje zakona o restituciji i vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata ili obeštećenje vlasnika.

On je ocenio da izjava državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića predstavlja direktan pritisak na sud uoči donošenja odluke. "Najava Ilića da će oduzeta imovina morati da ponovo bude prijavljena i evidentirana ako se Ustavni sud negativno izjasni o Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama je ko zna koje u nizu odugovlačenje donošenja zakona o restituciji, koji je jedan od uslova za prijem Srbije u Evropsku uniju", neveo je Gojković.

Prema njegovim rečima, tako se jasno pokazuje da se i posle više od 10 godina od demokratskog prevrata u Srbiji i dalje štite interesi tajkuna, a da su promene, za sad, uglavnom samo kozmetičke prirode.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Restitucija

Ličnosti: Slobodan Ilić

Institucije: Mreža za restituciju


Unesite tekst komentara:

04. februar 2011. 11:25:53

| Dragoljub

0

Kako nije sprovedena lusracija, snage prošlosti koje se još nalaze u sveri odlučivanja produžavaju kumunizam "svoje nedam tuđe dizam".Vraćanjenjem otete privatne imovine znači raskid sa kumunizmom i poštovanje Opšte povelje UN o pravima čoveka.Sposobnost i uspešnost dokazivaće se poštenim radom a ne kriminalom i korupcijom.Otezanjem sa donošenjem zakona o restituciji pa čak ni uredbe o zabrani prodaje otete privatne imovine, namerno ili nenamerno širom su otvorena vrata kriminalu i korupciji sa tom imovinom koja će biti predmet restitucije.Omogućava se nesavesnim prodavcima i nesavesnim kupcima da prodaju i kupuju tuđe i na taj način se vrši PROGON PRAVIH VLASNIKA.Onemogućava se pravo na život na svojoj privatnoj imovini.To mora prestati i oteto se mora vratiti."DA SVOJ BUDE NA SVOME"

06. februar 2011. 18:28:33

| Alma

1

Nije potreban nikakav novac za restituciju osim ako u posebnim slučajevima oštećeni sami traže obeštećenje u novcu.
Stvar je u tome da je oduzeta imovina u obliku nekretnina i da tako i treba da se vrati u obliku nekretnina koje odgovaraju po vrednosti onoj oduzetoj, što državu ne košta ništa. Mnogo toga može da se vrati fizički onako kako je i oduzeto. Ostalo neka se vrati kompenzacijom nekom drugom nekretninom. Država ima mnogo mnogo više imovine koju poklanja tajkunima i oligarsima od sve one imovine koju bi trebala da vrati starim tj pravim vlasnicima. Ispada da se oteta imovina ne vraća vlasnicima baš zato da bi budzašto pripala stranim i domaćim tajkunima i učvrstila im međusobnu međunarodno-kriminalnu spregu.Oni i ne žele slobodne i samostalne Srbe već samo robovski jeftinu radnu snagu i masu potlačenih poslušnih očajnika na ivici egzistencije.
U svakom slučaju ako nema više socijalizma, ako nećete više socijalizam i ne date nam slobodu besplatnog školovanja, lečenja, stanovanja, i vratili ste se u kapitalizam... E pa onda vraćajte i kapital koji ste uzeli za potrebe socijalizma!

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi