emg home
RSS

File: Pred Srbijom ozbijan posao

01. februar 2011. | 21:14

Izvor: B92

Podnošenjem odgovora na Upitnik Evropske komisije Srbija je pomerila odnose sa Evropskom unijom na novi nivo, ali tek joj predstoji ozbiljan posao na ka EU, izjavio večeras komesar EU za proširenje Štefan File.

"Ozbiljan posao tek počinje. Počeli smo proučavanje na stotine hiljada stranica. Biće mnogo misija koje će dolaziti u Beograd", rekao je File i najavio dolazak u Beograd radi nastavka razgovora s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Upitan o saradnji s Haškim tribunalom, on je za B92 rekao da Vlada Srbije treba ozbiljno da shvati preporuke glavnog tužioca Serža Bramerca u vezi s potragom za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. "Važno je da preporuke Bramerca budu ozbiljno shvaćene i da se politička volja prenese u konkretne akcije da bi ta dva begunca bila dovedena pred lice pravde", rekao je File.

Govoreći o Kosovu, File je rekao da je važno da Beograd i Priština što pre počnu dijalog radi rešavanja konkretnih problema ljudi na Kosovu, posebno na severu. Na pitanje da li su kosovsko pitanje i evropske integracije povezani, on je odgovorio odrečno, ali je dodao da se tokom kasnijeg procesa integracija sve povezuje sa svačim.

File je rekao da je pred Srbijom još pitanje restitucije, ali da je Evropska unija svesna da nijedna zemlja to ne može da reši u roku od nekoliko meseci. "Niko ne očekuje da Srbija u roku od nekoliko meseci reši taj ogroman posao. Važno je da je usvojen akcioni plan i da se po njemu radi", rekao je File.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi