emg home

RSS

DRI podnela prijave protiv Mrkonjića, Ljajića, Obradovića i 11 funkcionera (VIDEO)

09. februar 2011. | 08:46 16:21

Izvor: Emg.rs, Beta

Državna revizorska institucija nadležnom prekršajnom sudu danas podnela 12 prijava protiv 14 odgovornih u ministarstvima koji nisu poštovali propise prilikom raspolaganja budžetom za 2009.

Prijave su podnete protiv ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, ministra za rad Rasima Ljajića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad Zorana Martinovića, sekretarke u tom ministarstvu Tatjane Matić, ministra za prosvetu Žarka Obradovića, ministra za poljoprivredu Saše Dragina, njegovih pomoćnika Milana Stegića i Momčila Mitreskog, direktora Uprave za zaštitu bilja Jana Boćanskog, direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića, državnog sekretara u Ministarstvu za nauku Miloša Nedeljkovića, sekretarke u tom ministarstvu Biljane Spasić, bivšeg diretktora u Upravi za trezor Ivana Maričića i direktorke Uprave Svetlane Ljubičić. 

 

Podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih kod kojih je tokom prošle godine izvršena revizija, zbog postojanja osnovane sumnje da su prekršeni Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o radu.

Kontrola trošenja budžeta za 2009, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije i u ministarstvima za finansije, poljoprivredu, rad i socijalnu politiku, nauku, infrastrukturu, prosvetu i omladinu i sport.

   

Ljajić: Spreman sam da odgovaram za propuste


Ministar rada Srbije Rasim Ljajić izrazio je spremnost da sarađuje s državnim institucijama u ispravljanju grešaka u raspolaganju republičkim budžetom, zbog kojih je Državna revizorska institucija protiv njega danas podnela prekršajnu prijavu.

"Verujem u svoje saradnike, ali po sistemu komandne odgovornosti, snosim posledice za sve greške", kazao je Ljajić novinarima.

On je rekao da poštuje i rad Državne revizorske institucije i da se nezakonitosti u trošenju budžeta za 2009. godinu ne odnose na zloupotrebe, već se radi o greškama u proceduri i različitom tumačenju Zakona o javnim nabavkama.

     "Adresa za bilo kakav postupak za javne nabavke za ministarstvo rada u buduće će biti Državna revizorska institucija, a ne Uprava za javne nabavke", izjavio je Ljajić.

Ministar je rekao da ocekuje da će rad Državne revizorske institucije u Srbiji doprineti jačanju discipline u svim državnim institucijama. "DRI je i prošle godine imao primedbe zbog propusta u ministarstvima. Moramo da menjamo stvari na bolje", ocenio je Ljajić.

Mrkonjić: Sudu ću predočiti svu dokumentaciju


Ministar infrastruture Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas povodom podnošenja prekršajne prijave od strane Državne revizorske institucije (DRI) da će sudu predočiti svu potrebnu dokumentaciju.

Mrkonjić je rekao da je Ministarstvo prošle godine imalo česte kontakte sa Državnom revizorskom institucijom i da su prihvatili sve njihove sugestije.

"DRI je ukazala na niz grešaka koje su u hodu ispravljene", kazao je Mrkonjić.

Obradović: Poštovaću odluku suda


Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da će sudiji za prekršaje podneti svu dokumentaciju o radu svog ministarstva i da će poštovati odluku suda kakva god da bude.

"Sudiji za prekšaje dostavićemo brojnu dokumentaciju ministarstva. Naravno da ću se odazvati pozivu iz suda i obavestiti sudiju o stavovima ministarstva", rekao je Obradović i istakao da će prihvatiti odluku suda kakva god ona bude.

Obradović je rekao da nema primedaba na rad DRI, već da naprotiv ima dobru saradnju s tom institucijom. "Neke od primedbi DRI-ja vezane za normativu i način rada ministarstvo prosvete je već prihvatilo i izmenilo", kazao je Obradović.

   

Ministarstvo poljoprivrede: Budžet nije oštećen


Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) pokazuje da nijedan ugovor tog ministarstva nije oštetio budžet i da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava. 

U saopštenju Ministarstva, a povodom podnošenja prekršajnih prijava od strane DRI zbog nepravilnosti u trošenju budžeta za 2009. protiv ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih saradnika, navodi se da je izveštaj potvrdio verodostojnost završnog računa tog ministarstva.

"Izveštaj je sadržao samo nekoliko primedbi koje su se odnosile najviše na proceduralne greške koje su u svim slučajevima u kojima je to bilo moguće odmah i ispravljene", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ispravke nisu bile moguće samo u onim slučajevima u kojima nije postojala usklađenost zakona, a gde su se mišljenja nadležnih ministarstava i institucija razlikovale od mišljenja DRI.

Istaknuto je da su odgovorni u Ministarstvu poljoprivrede "postupali u skladu sa zakonima, te da čitavim svojim radom iskazuju dobru nameru da reformišu instrumente agrarne politike u skladu sa propisima". 

   

Ministarstvo nauke: Postupali po preporuci DRI


Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj saopštilo je danas da je postupilo po preporuci Državne revizorske institucije i izradilo interne propise i praksu u skladu sa njima.

"Internim aktom Ministarstvo je takođe regulisalo korišćenje službenih vozila, ugostiteljskih usluga na teret budžeta, mobilnih telefona, službenih putovanja u inostranstvo i drugo. Benzin u vrednosti od 200.000 dinara je samo u jednom slučaju nabavljen pre dovršetka postupka javne nabavke iz razloga hitnosti, ali je i taj iznos, kao i iznos po javnoj nabavci, uplaćen istom, najboljem ponuđaču – nacionalnoj naftnoj kompaniji", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su sopstvena sredstva koje Ministarstvo nije vratilo u budžet "sredstva dobijena od Evropske komisije, namenski opredeljena za izvršavanje planiranih aktivnosti na međunarodnim projektima, pa bi vraćanje sredstava imalo za posledicu nerealizaciju planiranih aktivnosti za koja su ta sredstava i dobijena".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Revizija, Prekršajne prijave

Ličnosti: Saša Dragin, Rasim Ljajić, Milutin Mrkonjić, Miloš Nedeljković, Ivan Maričić, Milan Stegić, Žarko Obradović, Zoran Mićović, Momčilo Mitreski, Zoran Martinović, Svetlana Ljubičić, Tatjana Matić, Jan Boćanski, Biljana Spasić

Institucije: Ministarstvo finansija Srbije, Narodna banka Srbije, Uprava za trezor, Državna revizorska institucija, Uprava za veterinu, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarsvo i vodoprivredu Srbije, Uprava za zaštitu bilja


Unesite tekst komentara:

09. februar 2011. 14:52:06

| Ime

0

smesno

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

Povezani naslovi