emg home

RSS

Opozicija: Izmene zakona o legalizaciji i izgradnji neće rešiti probleme

22. mart 2011. | 15:06

Izvor: Beta

Poslanici Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke ocenili su danas da predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji neće pojednostaviti i ubrzati legalizaciju bespravno podignutih objekata niti rešiti probleme u građevinarstvu.

Poslanici SRS-a i SNS-a su, u raspravi o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji, naveli da je zakon neprimenjiv jer je spojio komplikovane i obimne oblasti koje ne mogu biti sadržina samo jednog zakona.

Poslanici SNS-a zatražili su ukidanje Agencije za prostorno planiranje jer će, kako su naveli, obavljati poslove Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, dok će za stručne poslove angažovati druga pravna lica. "Da li je ta agencija samo medijator između ministarstva i tih stručnih pravnih lica? Mi smatramo da je ovo još jedna agencija koja povećava i administraciju i budžetska izdvajanja", naveli su poslanici SNS-a.

Naprednjaci su kazali da su izmene zakona nedorečene, dvosmislene i da neće smanjiti korupciju u tom sektoru.

Poslanici SRS-a tražili su da zakon bude povučen iz procedure i naveli da izmene neće rešiti probleme u građevinarstvu i urbanizmu i da legalizacija neće biti dovršena. Radikali su tražili da građani koji su od 2004. platili legalizaciju po višoj ceni od one koju predviđaju izmene zakona u sledećih pet godina budu oslobođeni 50 odsto plaćanja poreza na imovinu, što Vlada nije prihvatila.

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je poslanicima u parlamentu da obeštećenje građana koji su platili legalizaciju nije moguće preko plaćanja poreza na imovinu jer će tako biti oštećen budžet lokalnih samouprava. On je kazao da je predviđeni proces najmanje loš način da se izađe iz problema legalizacije.

Poslanici Liberalno-demokratske partije ocenili su da je zakon poboljšan amandmanima koje je ta stranka podnela jer su se vodili principima efikasnosti, racionalnosti i celishodnosti. Oni su naveli da je pre donošenja zakona trebalo doneti zakone o javnoj svojini i vraćanju imovine opštinama i gradovima, da bi sistemski zakon mogao dati dobre rezultate.

Predstavnici vladajuće koalicije ocenili su u raspravi da će donošenjem zakona biti pojednostavljena i skraćena procedura dobijanja gradjevinskih dozvola i smanjeni troškovi za legalizaciju bespravno podignutih objekata. Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, prema rečima predlagača, trebalo bi da pojednostave i pojeftine proces legalizacije bespravno podignutih objekata i dobijanje građevinskih dozvola. Izmene predviđaju i smanjenje obima tehničke dokumentacije koju građani moraju da prilože uz zahtev za legalizaciju.

Novina u izmenama zakona je i da će građevinska dozvola prestati da važi ako u roku od pet godina ne bude izdata upotrebna dozvola za objekat. Predviđeno je da investitor po isteku tog roka plaća porez na
imovinu kao da je objekat završen. Na zahtev investitora gradjevinska dozvola može biti obnovljena na
dodatni rok od dve godine, ali samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta premašuje 80 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zakoni, Građevinarstvo, Legalizacija

Ličnosti: Oliver Dulić

Institucije: Liberalno-demokratska partija, Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka, Agencija za prostorno planiranje, Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi