emg home
RSS

Ustavni sud odložio odluku o zabrani Nacionalnog stroja

19. maj 2011. | 17:58

Izvor: Beta

Ustavni sud odložio je danas odluku o zahtevu za zabranu neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" i konstatovao da postoji potreba da se u tom predmetu rasprave još neke bitne činjenice.

Kako je navedeno na sajtu Ustavnog suda, na današnjoj sednici tog suda vođena je opsežna rasprava o zabrani "Nacionalnog stroja" i odlučeno da je za donošenje odluke u tom predmetu neophodno prikupiti još bitnih činjenica.

"I pored opsežne rasprave koja je vođena na sednici Suda, ocenjeno je da postoji potreba da se rasprave još neke bitne činjenice za odlučivanje u ovom predmetu, te će rasprava biti nastavljena na jednoj od narednih sednica Ustavnog suda", navedeno je u saopštenju na sajtu Ustavnog suda.

U predlogu zabrane "Nacionalnog stroja" navedeno je da ta grupa deluje kao tajna organizacija koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu Srbije.

Državno tužilaštvo Srbije uputilo je u oktobru prošle godine inicijativu Ustavnom sudu Srbije za zabranu rada i delovanja te organizacije, prema inicijativi Ministarstva pravde.

Petnaestorica aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije su u novembru 2005. godine upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali prisutne povicima "Komunistički retardi", "Ustaške sluge" i "Jevrejske svinje".

Veće Okružnog suda u Novom Sadu osudilo je u novembru 2006. godine prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje, a ostali optuženi su osuđeni na kazne u rasponu od uslovnih do osam meseci zakona zbog ugrožavanja sigurnosti.

Skupština Vojvodine je, takođe, u decembru 2005. godine usvojila zaključak kojim se od Vlade Srbije traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacija na teritoriji Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo

Institucije: Ustavni sud


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>