emg home
RSS

Skupština: Decentralizacija potrebna, ali ne po Dinkićevom modelu

14. jun 2011. | 12:01 15:30

Izvor: Emg.rs, Beta

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, rekao je danas novinarima u Skupštini da je ideja o decentralizaciji dobra, ali da je Mlađan Dinkić, predsednik G17 plus, koristi kao politički marketing.

„Punjenje budžeta je stalo, nema novca ni za trenutno finansiranje i opštine mogu samo da se zaduže. Dinkić devalvira ideju o decentralizaciji“, kazao je on.

Ilić je dodao da su za pravu decentralizaciju neophodni jača ekonomija, poboljšana proizvodnja, posao za 500.000 ljudi.

Nenad Čanak, predsednik Lige socijdemokrata Vojvodine, kazao je da iza velikih reči stoje skromni dometi. „Nije suština decentralizacije dati više novca, već veća ovlašćenja opštinama“, istakao je Čanak.

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, rekao je da iza ideja o decentralizaciji stoji čovek koji je odgovoran za sve loše što se desilo. On je naglasio da je decentralizacija potrebna, ali da je Dinkićev predlog kompromituje.

„Decentralizacija mora da se sprovede u dogovoru s građanima. Nema smisla ako se svede na projekat presipanja iz šupljeg u prazno. Ovo je politički ustupak vladajuće koalicije Mlađanu Dinkiću. U ovaj projekat se ulazi neodgovorno, kao što se ušlo u projekat podele akcija građanima“, rekao je on.

 

Petrović: Zakon o decentralizaciji povećava deficit

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je danas da bi donošenje zakona o decentralizaciji po predlogu Ujedinjenih regiona Srbije izazvalo značajno povećanje deficita državnog budžeta. "Predlog kakav sad postoji donosi deficit od 40 milijardi dinara u sledećoj godini. Ali isto tako važno je da i u ovoj godini povećava deficit za negde oko 10 milijardi dinara", rekao je on novinarima na predstavljanju novog broja biltena Kvartalni monitor.

Petrović je istakao da u tom predlogu zakona ne postoji nikakav sistematski plan koji bi pokazao kako bi se taj deficit pokrio. "To je osnovni nedostatak tog predloga i, ako se ne otkloni, to bi moglo da izazove značajno povećanje deficita, javnog duga i makroekonomske nestabilnosti", rekao je on.

Na primedbe URS-a da je Fiskalni savet gledao samo prihode, a ne i rashode, Petrović je rekao da u tom predlogu ne postoji ništa o rashodima. Da bi predlog izmena Zakona o finasiranju lokalnih samoprava, koje je podneo URS, bio kompletan, prema rečima Petrovića neophodno je da bude prećen odgovrajućim listama, a ne ad-hok izjavama i improvizacijom.

Ekonomista Milojko Arsić je ocenio da su osnovni rizici predloga URS-a to što su neophodne uštede na nivou države teško izvodive jer bi podrazumevale zamrzavanje plata i penzija, veći fiskalni deficit i zaduživanje. Prema njegovim rečima, došlo bi i do zadržavanja neracionalnosti i viška zaposlenih na lokalnom nivou jer bi opštinske službe imale više novca.

Usvajanje Predloga zakona o decentralizaciji bi dovelo i do smanjenja efikasnosti ukupne državne uprave zbog slabe osposobljenosti lokalne uprave, rekao je Arsić.

   

URS: I železnica je izazivala otpore

Članica Predsedništva URS-a Snežana Samardžić-Marković izjavila je danas da izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, o kojima će sutra početi rasprava u Skupštini Srbije, imaju podršku partnera iz vladajuće većine. Ona je precizirala da postoji podrška 122 poslanika u Parlamentu.

"Imamo u više navrata potvrđenu podršku partnera. To je i u njihovom interesu jer i oni imaju mnogo predsednika opština po manjim ili većim mestima u Srbiji", kazala je Snežana Samardžić-Marković na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će URS prihvatiti svaki konstruktivan amandman na predlog izmena Zakona, ali da neće odustati od suštine zakonskog predloga, a to su, kako je navela, procenti.

Komentarišući kritike, Snežana Samardžić-Marković je rekla da najveću podršku i kredibilitet toj ideji daje oko 516.000 građana koji su potpiali peticiju za podršku. "Podsetiću vas da je i kad se uvodila železnica u Srbiju bilo mnogo protivnika, onih koji su imali razna mišljenja, a na kraju je to postalo civilizacijsko pitanje", kazala je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

15. jun 2011. 10:58:19

| RAVNOPRAVNO i RAVNOMERNO

3

Podržavakm svaku inicijativu za RAVNOPRAVNU i PRAVIČNU Regionalizaciju i Decentralizaciju Srbije, čime bi se stekli uslovi da dobijamo donacije iz EU koje su namenjene regionima, i tako stvorimo uslove za razvoj svih krajeva Srbije, a ne samo Vojvodine i Beograda.

Predlažem poboljšanje predloga, tj da jedan region bude Pokrajina DUNAVSKO-MORAVSKA, koju čine:
- Šumadija,
- Pomoravlje,
- Istočno Podunavlje (+Kovin i Bela Crkva) i
- Timočka Krajina (bez Knjaževca.

Ta pokrajina imala bi 1.400.000. stanovnika i jedan UNIVERZITETSKO-ADMINISTRATIVNI centar u Kragujevcu, a eventualni centri pod-regiona bi bili: Smederevoza, Požarevac, Zaječar i Jagodina .

Druga pokrajina bi bila DRINSKO-IBARSKA , a treća JUŽNOMORAVSKA.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>