emg home

RSS

Potpisan ugovor o studiji za izgradnju metroa u Beogradu

19. novembar 2011. | 15:47 13:39

Izvor: Beta

Predstavnici Vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su danas memorandum o namerama za gradnju metro u Beogradu.Predvideno je da Francuska obezbedi finansiranje studije izdvodljivoti i izgradnje prve linije metroa.

Memorandum su potpisali potpredsednik Vlade Božidar Đelić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš.

Potpisan je i memorandum o razumevanju Grada Beograd i francuske kompanije Alstom transport (Alsthom) koja će graditi metro i obezbediti vozove.

Pri potpisivanju nisu saopšteni detalji ta dva dokumeta, nije izneta procena cene radova, a novinarima nije omogućeno da postavljaju pitanja.

Skupština Beograda je 6. oktobra 2011. godine prihvatila informaciju o realizaciji projekta "Beogradski metro", kojom je predviđeno da radovi na izgradnji počnu za dve godine.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš kazao je da će njegova zemlja finansirati ne samo izradu studije izvodljivosti, već i čitavu prvu fazu izgradnje beogradskog metroa.

"To svedoči da vidimo Srbiju u Evropi i pokazuje veliki napor koji smo uložili da bismo pokazali stav Francuske prema Srbiji", kazao je on.

Leluš je kazao da će Francuska, osma po nivou investicija u Srbiji, pokušati da dovede i što veći broj francuskih preduzeća u Srbiju i razvije ekonomsku saradnju.

On je istakao da su u Srbiji već Mišlen i Lafarž, i izrazio nadu da će u Srbiju doći Erbas i druge kompanije.

"Uz ekonomsku saradnju nastavićemo i političku saradnju što znači da će Francuska čvrsto podržati napore Srbije da se pridruži Evropskoj uniji", kazao je Leluš i dodao da će Francuska za 15 dana ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao da je beogradski metro deo strateškog partnerstva Srbije i Francuske o kojem su se 8. aprila ove godine dogovorili predsednici Boris Tadić i Nikola Sarkozi.

Zbog toga će Francuska, istakao je, dati 3,8 miliona evra za izradu studija i dati državne garancije za sistem metroa i deo građevinski radova koji će omogućiti izuzetno povoljne finansijske uslove za realizaciju projekta.

"Oni pod ovim tržišnim okolnostima predstavljaju finasiranje na 15 godine sa pet godina počeka i prosečnom kamatom od pet odsto godišnje, što je upredivi sa najbojim uslovima koje Srbija dobija od međunarodnih finanisjih isntitucija", kazao je Đelić.

Đelić je kazao da će Vlada podržati izgradnju metroa pružanjem državnih garancija Beogradu, i naglasio da ne očekuje da će to opteretiti budžet Srbije.

U materijalu podeljenom novinarima piše da će studiju izvodljivosti uraditi francuska kompanije Ežis rejl (EGIS Rail).

Prva faza studije obuhvatiće izradu master-plana razvoja Beogradskog metroa sa smernicama za prošireje projekta u budućnosti, a u druga faza studije obuhvatiće idejni projekat prve linije metroa.

Procenjeno je da su potrebe za prevozom u špicu 14.000 putnika na sat u oba smera svakodnevno, na najfrekventnijem delu prve linije do 2030. godine, a prva linija će imati 25 stanica.

Prema ranijim najavama, prava linija trebalo bi da ide od Ustaničke ulice na Voždovcu, do Tvorničke ulice u Zemunu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Transport

Kompanije: Metro


Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi