emg home

RSS

Analitičari: Preuzimanje nije jedina opcija za US Steel Srbija

25. januar 2012. | 14:10

Izvor: Beta

Državno preuzimanje smederevske železare US Steel Srbija nije ni jedino ni najbolje rešenje, ocenili ekonomski analitičari najavu države da bi mogla da preuzme ovu kompaniju u teškoćama.

Ekonomista Boško Mijatović ocenio je za portal Euraktiv Srbija da je država pogrešila kad je ishitreno reagovala na probleme u poslovanju smederevske kompanije. Pre dva dana potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je da država mora da stane iza srpskog ogranka US Steela i da će prilikom eventualne kupovine novac biti obezbeđen preraspodelom u budžetu.

"Time što se odmah javila i rekla da je spremna da uloži u železaru, država je samo poboljšala pregovaračku poziciju US Steela", kazao je Mijatović. Prema njegovim procenama, bolje bi bilo da se država nije mešala i ostavila američku kompaniju da nađe kupca među ranije zainteresovanim kineskim ili indijskim kompanijama.

"Za državu bi eventualno bilo bolje da železara ode u stečaj i da se reši dugova, a da je zatim Srbija preuzme", dodao je Mijatović. U protivnom, kako je rekao, postoji rizik da američka kompanija u pregovorima sa srpskim vlastima ostvari relativno visoku cenu, a da dugove od 150 miliona evra ostavi takođe Srbiji.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić kazao je da država, ako već odluči da pregovara o kupovini, treba da preuzme smederevsku kompaniju u slučaju da napravi dobar dogovor o preuzimanju. "Ako zaradi na tome, dobro je da preuzme", naveo je on.

Iako u nedavno usvojenoj uredbi o pravilima za dodelu državne pomoći stoji da se državna pomoć za sanaciju i restrukturiranje ne može dodeliti privrednom subjektu u sektoru čelika, u Komisiji za kontrolu državne pomoći naveli su da proizvodna delatnost nije jedini kriterijum za dodelu državne pomoći.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Metalski kompleks

Ličnosti: Verica Kalanović, Nebojša Savić, Boško Mijatović

Kompanije: US Steel Srbija


Unesite tekst komentara:

25. januar 2012. 15:54:40

| BMV

1

Da covek "svisne od tuge",citajuci izjave nase"poslovne elite",kako su,eto,oni revnosni i vec imaju spremna resenaja.Cisto predizborno politikanstvo.Kao da neznamo da su Amerikanci/ptivatnici/ vlasnici fabrike i da je njihov interes da fabrika radi,ali,naravno,ne po svaku cenu.Nije ,valjda,da mi znamo bolje ovu problematiku od njih.Smesno je i pomisliti o bilo kakvoj varijanti/ponovnog/ preuzimanja fabrike s nase strane/svojevremeno smo je doveli na 20 000.t./.Ono gde Drzava moze da pomogne/samo ako ima pare/,zajedno sa Amerima ,zaposlenima i dr.poslovno zainteresovanim,tako sto ce deliti gubitke u nekom realnom vremenu,pod uslovom da imaju jasne projekcije trajanja i jacine krize u ovoj oblasti.

<<

30. januar - 05. februar 2012.

>>