emg home

RSS

Vladina radna grupa za Ju-es stil uskoro će izneti predloge

26. januar 2012. | 09:55 17:34

Izvor: Tanjug, Beta

Grad: Smederevo

Radna grupa Vlade Srbije za "Ju-es-stil Srbija" (U.S. Steel) izneće narednih dana konkretne predloge za pomoć toj kompaniji u čijem je vlasništvu železara u Smederevu, izjavio je danas šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.


Mihajlović je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da na današnjoj sednici nije bilo reči o Ju-es-stilu.

Radna grupa bi trebalo da sačini akcioni plan za železaru u skladu sa odlukom koju će vlasnik iz Pitsburga doneti 31. januara.

     

Nikezić: Jedna od opcija i kupovina železare

Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Dušan Nikezić za danas najavio prvu sednicu Vladine Radne grupe za smederevsku železaru, na kom će učestvovati i članovi uprave US Steel Srbija, i potvrdio da je jedna od opcija da država kupi železaru u Smederevu.

Nikezić, predsednik Radne grupe, najavio je da će na sastanku biti razmotreno više opcija kojima bi bili izbegnuti prekid proizvodnje i zatvaranje.

Objašnjavajući stav Vlade da u krajnjem slučaju razmatra opciju kupovine železare, Nikezić je naglasio da, ako se to i desi, Vlada ne namerava da njom dugoročno upravlja, već da joj kasnije nađe strateškog partnera. Nikezić je rekao da bi kupovina železare mogla da bude obavljena iz sredstava za podršku privredi i naglasio da Vlada nije tu da spasava pojedina preduzeća od propadanja, već da dugoročno podrži poslovanje privrede.

Radi se o kompaniji koja je strateški vezana za veliki broj dobavljača i kupaca u zemlji, zbog čega je Vlada zainteresovana da proizvodni ciklus bude nastavljen, objasnio je Nikezić.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić se saglasila da bi kupovina smederevske železare bilo jedno od rešenja jer bi srpsko tržište tako bilo zaštićeno od uvoza po damping-cenama i od nelojalne konkurencije.

Predsednik Opštine Smederevo Predrag Umićević rekao je da je Smederevo bez železare mrtav grad, navodeći da više od 5.200 zaposlenih i njihove porodice žive od rada u US Steel Srbija.

Ćirić: Vlada odlučna da pomogne

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio je da je čvrst stav Vlade da treba naći način da se pomogne US Steelu Srbija da zadrži poslovanje u Srbiji.

"Trebalo bi ostaviti neki rok radnoj grupi da izađe s konkretnim predlozima", kazao je Ćirić i naglasio da svaki predlog mora da bude usaglašen s vlasnima i poslovodstvom US Steela.

Problemi železare u Smederevu su, kako je dodao, posledica pada tražnje u Evropi i svetu, zbog čega su mnoge čeličane zatvorene.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Metalski kompleks

Ličnosti: Nebojša Ćirić, Vidosava Džagić, Predrag Umičević, Dušan Nikezić

Institucije: Vlada Srbije

Kompanije: US Steel Srbija


Unesite tekst komentara:

26. januar 2012. 14:45:51

| krki

3

Sta mislite?Dali se Umicevic brine za svoju ili sudbinu celicane.

26. januar 2012. 18:42:28

| bu

5

možda je lapsus,ali se plašim da nije, kada je na konferenciji za medije u vladi SRBIJE rečeno da se traže načini da se pomogne USS_u u čijem je vlasništvu železara u Smederevu.logično bi bilo da se pomogne radnicima,koji su državljani Srbije,a ne anonimnim akcionarima ove kompanije iz beloga sveta.ovo možda izgleda sitnica ili zakeranje,ali bih voleo da je rečeno da će vlada SRBIJE na sve načine da pomogne radnicima poklonjene železare kako bi ostali na radnim mestima.

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06