emg home

RSS

Vlada nije razmatrala ograničavanje marže na naftu

23. februar 2012. | 12:47 16:52

Izvor: Tanjug, Beta

Vlada Srbije nije razmatrala mogućnost ograničavanja marže na naftne derivate, izjavio je danas premijer Mirko Cvetković, istakavši da je to pitanje dosta složeno.



"Pretpostavljam da je rasprava vođena unutar ministarstva", rekao je Cvetković novinarima i dodao da pitanje ograničenje marži nije vezano samo za jedno ministarstva već i za Ministarstvo trgovine.

"U pitanju su i naše međunarodne obaveze o slobodnom tržištu", rekao je premijer.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić je juče rekao novinarima da se Vlada Srbije priprema da ograniči cene nafte i naftnih prerađevina, ograničavanjem marže, kao što je to učinila sa cenama osnovnih životnih namirnica.

 

Naftaši: Ograničavanjem cena narušava se konkurencija

Potrošači se mogu bolje zašititi od poskupljenja uspostavljanjem zdrave tržišne konkurencije nego administriranjem cena, što može dovesti do suprotnih efekata, ili narušavanja snabdevenosti tržišta, saopštilo je danas Udruzenje naftnih kompanija Srbije.

Potrošači se mogu bolje zašittiti od poskupljenja uspostavljanjem zdrave tržišne konkurencije nego administriranjem cena, što može dovesti do suprotnih efekata, ili narušavanja snabdevenosti tržišta, saopštilo je danas Udruzenje naftnih kompanija Srbije.

"Naftni derivati u Srbiji bi bili jeftiniji da se period slobodnog formiranja cena tih proizvoda nije poklopio sa rastom cene nafte i derivata nafte u regionu i da u tri navrata nisu povećavane akcize", istaklo je Udruženje povodom najave da Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku razmatra mere koje bi mogle da spreče poskupljenje naftnih derivata.

Dodaje se da se Srbija, kada se uporede cene goriva bez fiskalnih zahvatanja, nalazi na sredini liste zemlja u regionu, odnosno da su maloprodajne cene derivata nafte u Srbiji ispod prosečnih u regionu i u Evropskoj uniji.

"Srbija više od polovine ukupnih potreba za gorivom obezbeđuje uvozom, tako da svaki poremećaj na međunarodnom tržištu sirove nafte i derivata nafte, ostavlja trag i na domaće tržište", navedeno je u saopštenju udruženja naftaša.

Ukazano je da se u poslednjih godinu dana dogodilo nekoliko poremećaja u snabdevanju naftnim derivatima iz okruženja koji su uticali na troškove poslovanja kompanija koje se bave prometom te robe.

Ograničavanje marži nije moguće

Predsednik AD Nafta Nebojša Atanacković ocenio da bi ograničenje marži na gorivo bilo udar na male prodavce i da bi izazvalo gašenje benzinskih pumpi.

On je rekao da u grupaciji benzinskih stanica koje su članovi UPS-a smatraju da je ogrančenje marže gotovo nemoguće u sutuaciji kad postoji delimačan monopol Naftne industrije Srbije, koja se istovremeno bavi i velikoprodajom i maloprodajom goriva.

"Određeni derivati, najeftinije vrste goriva, dizel D2 i bezolovni motorni benzin, ne mogu se kupiti na slobodnom tržištu, već samo kod NIS-a. Nemamo dovoljno razvijeno tržište i zaista ne znam na koji bi se način mogla ograničiti marža", rekao je Atancković.

On je naveo primer vlasnika pumpe u Osečini koji je prošle sedmice od NIS-a kupovao D2 po velepridajnoj ceni od 126 dinara, dok je NIS-ova pumpa u blizini u maloprodaji to gorivo prodavala za 121 dinar po litru.

Prema rečima Atanackovića, cena goriva bi mogla biti kontrolisana samo tako što bi bile kontrolisane veleprodajne cene NIS-a, što bi se onda prenelo i na maloprodajne cene. "Ako se želi da se učini stanovištvu i privredi da ne divljaju cene goriva, onda bi država mogla da smanji svoj uticaj, odnosno akcizu u iznosu u kojem se povećava nabavna cena", rekao je Atanacković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi