emg home

RSS

Otvoren Poslovni forum Kopaonik

06. mart 2012. | 08:36 10:58

Izvor: Beta

Grad: Kopaonik

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio da je cilj 19. Poslovnog foruma Kopaonik, a koji je danas otvorio, da pomogne kreatorima ekonomske politike da što efikasnije nađu put do optimalnih rešenja za probleme u srpskoj ekonomiji.

Vlahović je naveo da su ključni problemi s kojima se suočava srpska privreda njena nekonkurentnost, visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija i neefikasna javna uprava. Prema njegovim rečima, statsu kandidata za članstvo u EU je velika šansu koja će zemlji obezbediti veliki priliv investicija, ali znači i da će do punopravnog članstva u EU morati da se reformišu privreda i javni sektor.

Predsednik Udruzenja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević kazao je da ni u 2012. ne treba očekivati veliki boljitak za privredu. On je istakao da zbog toga mora biti uređen privredni ambijent, po ugledu na EU, sprovedene sveukupne reforme, osnaženi poljoprivreda, infrastruktura i energtika, ali i smanjena nezapolsenost i pokrenut novi investicioni ciklus. Spasojević smatra da je potrebno i da podstaći preduzetništvo i mladim stručnjacima koji su napustili zemlju omogućiti povratak.

Tema ovogodišnjeg skupa, koji će trajati do 8. marta, je Kako sačuvati budućnost Srbije: ekonomske, poslovne i povezane teme.

Među učesnicima su premijer Srbije Mirko Cvetković, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović, ekonomski stručnjaci, predstavnici privrede i banaka, ambasadori iz zemalja najvaznijih trgovinskih partnera Srbije, glavni ekonomisti pojedinih političkih stranaka.

Organizatori savetovanja, koje će trajati do četvrtka, su Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporatovnih direktora. Oni očekuju da sadašnja i buduća vlada Srbije uvaže ponuđena rešenja stručnjaka za rešavanje ekonomskih problema.

Najavljeno je da će posebna pažnja će biti posvećena mogućnostima privrednog oporavka, krizi u zoni evra, uslovima za privlačenje stranih investicija, usklađivanju ekonomske i monetarne politike sa industrijskom politikom i energetskoj politici.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Ličnosti: Mirko Cvetković, Dušan Petrović, Aleksandar Vlahović, Toplica Spasojević, Dejan Šoškić

Institucije: Savez ekonomista Srbije, Udruženje korporatovnih direktora

Događaji: Poslovni forum Kopaonik


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17