emg home

RSS

Za povredu konkurencije kazne 29 miliona evra

11. april 2012. | 12:52

Izvor: Beta

Komisija za zašititu konkurencije u 2011. kompanijama izrekla kazne za kršenje konkurencije u iznosu od 3,2 milijarde dinara, 29 miliona evra, rekla je danas predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Janković.

Vesna Janković je na skupu povodom Dana konkurencije istakla da je Komisija prvi put prošle godine iskoristila zakonsko ovlašćenje da samostalno izriče sankcije kroz obavezu plaćanja najviše 10 odsto godišnjeg prihoda kompanije koja je povredila konkurenciju. Ona je navela da je Komisija usvojila jedinstvenu proceduru u ocenjivanju slučajeva, što, kako je navela, potvrđuje činjenica da je tokom 2011. Upravni sud potvrdio 17
rešenja Komisije, dok su tri rešenja poništena i vraćena na ponovno odlučivanje.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je istakao da su zaštita konkurencije i antimonopolska politika važni elementi privrede i da njihov efekat osećaju građani kroz veći izbor asrotimana, cena i kvaliteta robe i usluga. "Vlada pruža punu podršku nezavisnim telima i u tom smislu je važno što je novi Zakon za zaštitu konkurencije proširio
ovašćenja Komisija", rekao je Cvetković i istakao da je Komisija u dosadašnjem radu dokazala nezavisnost.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Srbija uskladila zakone u oblasti konkurencije s regulativom EU. On je dodao da je potrebno dodatno ojačati kapacitete Komisije za zaštitu konkurencije i sudija koje odlučuju u slučajevima povrede konkurencije.

Ministar za poljoprivredu Dušan Petrović je istakao da je Vlada Srbije donosila dobre odluke kad je reč o oblasti konkurencije. "Da Vlada nije donela odluku o ograničenju trgovačkih marži od 10 odsto imali bismo vrlo dramatične stvari na tržištu, naročito sada kad evro skače", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>