emg home

RSS

Ministarstvo za odbranu pripremilo platformu za pregovore s EU

10. maj 2012. | 12:46

Izvor: Beta

Ministar za odbranu Dragan Šutanovac izjavio da će ministarstvo koje predvodi prvo otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Evropskom unijom jer je pripremilo platformu za pregovore o članstvu u Uniji. 

Na otvaranju skupa "Integracije i doprinos država jugoistočne Evrope  zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU", Šutanovac je u Beogradu rekao da je Ministarstvo pripremilo platformu u kojoj se detaljno planira kako će izgledati pregovori sa EU u naredne dve godine.

Ministar je dodao da je značaj priključenja Srbije EU ne samo u dostizanju tog krajnjeg cilja, već i u procesu reformi koje možda jesu brojne i bolne, ali i neophodne da bi Srbija postala bolja zemlja u svakom pogledu.

Šutanovac je ocenio da je dostizanje bezbednog okruženja preduslov za ekonomski, privredni i svaki drugi napredak, zbog čega je proces priključenja Srbije Evropskoj uniji bitan ne samo za Srbiju i region, već i za Uniju.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je pre deset godina bilo teško pomisliti da će se u Beogradu organizovati skup na tu temu, uz učešće svih zemalja iz regiona, a da je to danas realnost. On je ocenio da je činjenica da je tako nešto moguće dokaz da region Balkana krupnim koracima ide ka stabilnosti i da zemlje u regionu više nisu samo korisnici bezbednosti već i države koje joj doprinose.

Prema njegovim rečima, pitanje kolektivne bezbednosti postaje sve važnije u procesu širenja EU, što je promena u odnosu na prethodni period, i da region Balkana treba da pokuša da izvuče korist iz te činjenice tako što će aktivnije učestvovati u sistemu kolektivne bezbednosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije, Odbrana

Ličnosti: Dragan Šutanovac, Vensan Dežer


Unesite tekst komentara:

<<

14. maj - 20. maj 2012.

>>