emg home

RSS

Dulić: DO 2016. primena propisa o emisiji ugljen-dioksida

29. mart 2012. | 12:56

Izvor: Beta

Srbija bi do 2016. trebalo da počne da primenjuje direktivu Evopske unije o trgovini emisijom gasova s efektom staklene bašte, izjavio ministar za životnu sredinu Oliver Dulić.

"Srbija još nije zemlja koja ima obavezu smanjenje emisije gasova, ali to nas čeka u procesu evropskih integracija", rekao je Dulić na seminaru o klimatskim promenama. "Suština naše borbe protiv klimatskih promena je da se troši manje energije u domaćinstvima i industriji, ali i da se istovremeno više energije proizvodi iz obnovljivih izvora", kazao je Dulić.

"Nužno je da budemo deo pokreta koji se bori protiv klimatskih promena, a one mogu da donesu primenu novih tehnologija i znanja, bolji kvalitet života i nova radna mesta, jer je potrebno uvođenje novih standarda u oblasti eneregetike, transporta, građevinarstva poljoprivrede i drugih industrija", rekao je Dulić.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je zakonodavstvo u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine dobro, ali da je i dalje kritičan kapacitet za njegovu primenu. Klimatske promene, kako je istakao, ne moraju da budu samo opterećenje državi, odnosno privredi, već da budu i potencijal za primenu novih tehnologija i otvaranje radnih mesta.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da klimatske promene sa stanovišta pridruženja EU imaju tri ključna aspekta, ekonomski, pravni i politički. Ona je kazala da je Vlada Srbije neposredno posle objavljivanja mišljenja Evropske komisije usvojila Strategiju o aproksimaciji u oblasti životne sredine koja pruža institucionalni, ekonomski i zakonski okvir i predviđa dalje korake.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17