emg home

RSS

Tadić i Monti: Veliki potencijal sa saradnju

08. mart 2012. | 13:17 14:55

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Italije Mario Monti saglasili su se danas u Beogradu da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i na planu evropskih integracija, a da je jedina tačka neslaganja pitanje Kosova.Nakon Drugog političko-privrednog samita Srbija - Italija, Tadić je novinarima izjavio da Srbija ne želi i neće da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće odustati ni od želje da rešava probleme i da će dati sve od sebe da se "ne zaustavi život".

"Ne sme se zaustavljati život ali postoje crvene linije koje se ne smeju preći. Nismo ih prešli ni kada smo dobijali status kandidata", rekao je Tadić i dodao da Srbija hoće da reši probleme, ali da ne želi da prizna i da neće da prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik je zahvalio Italiji zbog toga što, iako priznaje nezavisnost Kosova, njen stav u procesu rešavanja tog problema "nije tvrd". On je zahvalio Italiji i na tome što podržava evropski put Srbije i izrazio nadu da će Beogradu do kraja godine biti određen i datum za početak pregovora o članstvu.

Italijanski premijer Mario Monti je rekao da treba imati razumevanja za to što se pozicije dve zemlje ne poklapaju oko Kosova, ali je pohvalio volju da se brzo ide putem rešenja, jer je to veoma važno na putu ka Evropskoj uniji.

Tadić je ukazao na to da se od 2009. godine, odnosno od održavanja prvog samita Srbija-Italija, povećao broj italijanskih firmi koje posluju u Srbiji sa 150 na više od 400 i izrazio nadu da će ih u budućnosti biti više od 1.000.

Predsednik Srbije je dodao da se razgovaralo o saradnji u industriji čelika, metalskom kompleksu, auto industriji, rudarstvu, farmaceutskoj industriji, poljoprivredi, industriji odeće i obuće i izrazio zadovoljstvo zbog strateških dokumenata koji su danas potpisani.

Tadić je dodao da je transportni sistem u Srbiji "doživeo procvat" i ocenio da Srbija gradnjom svoje infrastrukture "doprinosi i ekonomiji Italije".

On je rekao da se sa premijerima Srbije i Italije saglasio da je potrebno dovršiti transportne pravce od Beograda ka Baru i ocenio da Beograd-Bar-Bari predstavlja "strategijski trougao" koji ima značaj za obe zemlje.

Prema Tadićevim rečima, razgovarano je i o ulaganju u energetiku, odnosno o sprovođenju projekta termoelektrane Kolubara B, o izgradnji protočne hidroelektrane na Savi, kao i nizu hidroelektrana na Drini i na Ibru.

Premijer Italije Monti rekao je da su u centru pažnje razgovora bili bilateralni odnosi i Evropa i dodao da su protekli u znaku "strateškog partnerstva" i prijateljstva.

Monti je čestitao Srbiji, predsedniku, premijeru i njenom narodu na angažovanju u ispunjavanju uslova Evropske unije, dodajući da je to primer koji treba slediti, ali da taj put "nije nimalo lak".

"Integracija u EU je od fundamentalnog značaja jer svaku zemlju menja na najbolji način", rekao je Monti i naglasio da je njegova zemlja podržala Srbiju na putu ka EU jer je Srbija zaslužila status kandidata.

"Beograd i Rim su objedinjeni u zajedničkom naporu da ostvare ekonomski rast", rekao je Monti i ukazao da je međudržavna ekonomska razmena sada gotovo došla do nivoa koji je postojao pre krize 2008. godine.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim investicijama u Srbiju i naglasio da su firme iz te zemlje zainteresovane za ulaganja u železnicu i izgradnju beogradskog metroa.

"Srbija, kao zemlja koja je sve bliža EU ima potrebu za jačanjem infrastrukture. Ako zemlja želi da bude konkurentna mora da radi na razvoju infestrukture", rekao je Monti.

Italijanski premijer je dodao da je njegova zemlja zainteresovana da nastavi da prati Srbiju na putu ka EU i dodao da želi da joj pomogne da se prilagodi evropskim standardima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da je Italija treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, dok je po obimu ulaganja u prvih pet zemalja.

Cvetković je podsetio da u više od 400 kompanija iz Italije, koje posluju u Srbiji, radi oko 20.000 radnika.

"Ni u jednom slučaju nije bilo problema ili pritužbi na njihov rad, što daje dobru osnovu za dalje unapređenje saradnje", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije je rekao da postoji svest da je status kandidata dobar preduslov i mogućnost da se poboljša saradnja sa Italijom.

 

Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su nekoliko međudržavnih sporazuma.

Šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju ministarstava za spoljne poslove o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Ministri za unutrašnje poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju Ministarstva za unutrašnje poslove Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije. Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUP-a Srbije i MUP-a Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri za poljoprivredu Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede. Taj dokument, koji je u skladu s Memorandumom o razumevanju iz 2009, trebalo bi da doprinese širenju saradnje na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja, kao što su programiranje ruralnog razvoja,diverzifikacija poljoprivrednih aktivnosti ruralnog razvoja, s naglaskom na ruralnom turizmu, unapređenje proizvodnje obnovljive energije i olakšanje razmene najboljih praksi.

Protokol podrazumeva i saradnju u oblasti politike kvaliteta u poljoprivredi, odnosno sektora za proizvodnju voća, povrća i šećera, što obuhvata i pomoć u proizvodnji proizvoda sa oznakom kvaliteta, registraciji i zaštiti geografskog porekla prema evropskim i međunarodnim standardima i pomoć u razvijanju organske proizvodnje.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri za životnu sredinu Oliver Dulić i Karado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i general Nino di Paolo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Auto-industrija, Evro-integracije

Ličnosti: Mirko Cvetković, Dušan Petrović, Boris Tadić, Oliver Dulić, Vuk Jeremić, Ivica Dačić, Mario Monti, Vesna Aleksić, Đanpjetro Benedeti, Đulio Marija Terci, Ana Marija Kančelijeri, Mario Katanija, Karado Klini, Nino di Paolo

Kompanije: Fiat, Danieli


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi