emg home
RSS

SAD pozdravljaju odluku, Rusija neće priznati nezavisnost Kosova

22. jul 2010. | 17:33 19:37

Izvor: AFP, Beta

Grad: Vašington

Sjedinjene Države pozdravile su danas objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prema kojem deklaracija o nezavinsoti Kosova nije narušila međunarodno pravo.SAD su pozvale evropske zemlje da budu jedinstvene i podrže odluku Suda.

"Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli.

"Sada je vreme za Evropu da bude jedinstvena i stane iza zajedničke budućnosti", rekao je Krouli.

       
 

Ruski MIP: Rusija neće priznati nezavisnost Kosova


Rusija neće zbog današnje odluke Međunarodnog suda u Hagu promeniti svoj stav prema Kosovu i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

"Principijelno je važno što je sud dao svoje mišljenje samo o Deklaraciji (o nezavisnosti Kosova), posebno naglasivši da nije razmatrao u širem kontekstu pitanje prava Kosova na jednostrano odvajanje od Srbije", navodi se u izjavi, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva.

Dodaje se da se Sud u svojim zaključcima nije izjasnio o posledicama donošenja deklaracije o nezavisnsoti, o tome da li je Kosovo država, kao ni o zakonitosti priznavanja nezavisnosti od strane niza država.

"Naša pozicija o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjena", navodi se u izjavi.

Nesterenko je ukazao da Moskva smatra da je rešenje kosovskog problema "moguće samo putem nastavljanja pregovora zainteresovanih strana na osnovu odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja, kako naglašava i Međunarodni sud, ostaje opštepriznata međunarodno-pravna osnova za rešavanje problema".

Rusija je spremna da tome i dalje doprinosi, dodao je Nesterenko.

   

Ban Ki-mun upozorio na moguće provokacije


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas na moguće "provokacije" pošto je Međunarodni sud pravde u Hagu ocenio da poglašenjem nezavisnosti Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo.

"Generalni sekretar poziva sve strane da izbegavaju bilo kakve provokacije koje bi dovele do neuspeha dijaloga", rekao je novinarima portparol generalnog sekretara Martin Nesirski.

   

Ešton: Otvara se nova faza

 


Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da danas objavljeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu "otvara novu fazu" i da je sada potrebno "usredsrediti se na budućnost".

Ketrin Ešton je istakla da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji i da je "EU spremna da pomogne dijalog Prištine i Beograda".

"Taj dijalog treba da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život naroda", stavila je do znanja visoka predstavnica EU.

"Proces tog dijaloga bi", istakla je Ketrin Ešton, "morao da bude činilac mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu".

U saopštenju visoke predstavnice EU navodi se da su "dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog temelji na kojima je izgrađena EU".

Ona je istakla da "Evropska unija pozdravlja objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde" i predočila da se u Evropskoj uniji to mišljenje sada "proučava s pomnom pažnjom". 

   

Buzek:Međunarodna zajednica mora poštovati ocenu Suda

 


Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek je ocenio da je Međunarodni sud pravde ocenom o legalnosti nezavisnosti Kosova "iskazao snažnu privrženost unapređenju međunarodnog mira i stabilnosti u vezi sa onim što Evropska unija smatra jedinstvenim slučajem".

Buzek je pozdravio stav MSP i naglasio da "međunarodna zajednica mora poštovati savetodavno mišljenje tog suda".

"Imajući to na umu, dve strane moraju iskoristiti to mišljenje kao oruđe za pomirenje, a ne kao izgovor za produžavanje diplomatske svađe", naveo je Buzek.

"Sada vođe dve strane treba da se dogovore o delotvornom i trajnom rešenju koje je u interesu njihovih naroda, naroda Zapadnog Balkana i cele međunarodne zajednice", podvukao je predsednik parlamenta Evropske unije.

"Evropski parlament snažno podržava uključivanje celog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", dodao je Buzek i naveo da to mora da se ostvari kroz "dobre susedske odnose, pravnu izvesnost i poštovanje vladavine zakona".

"Pozdravljam opipljive napore Srbije da pospeši odnose sa svojim susedima", poručio je Buzek i podvukao da su "deklaracija o Srebrenici i stalno poboljšanje odnosa s Hrvatskom dva vidna primera" za to.

Pomirenje konačno mora biti potpuno ostvareno ne kroz sudske odluke, već prevashodno kad narodi na Balkanu budu u stanju da žive, kreću se i trguju slobodno i u miru, zaključio je predsednik EP. 

   

Kušner: Odluka o nezavisnosti Kosova nepovratna

 


Odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova je "nepovratna", izjavio je danas francuski šef diplomatije Bernar Kušner, komentarišući mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo.

"To mišljenje jasno potvrđuje da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši ni međunarodno pravo, ni rezoluciju 1244, kao što je to Francuska uvek i navodila, i ja se tome radujem", navodi se u saopštenju Bernara Kušnera.

"Mišljenje suda jača nezavisnost Kosova, koja je na snazi više od dve godine i već je priznata od 69 država. (Odluka o) nezavisnosti Kosova je nepovratna", rekao je francuski šef diplomatije.

"Razmišljajući o mogućem razočarenju Srba i mogućem zadovoljstvu Kosovara, još jednom izražavam svoje lično prijateljstvo i prijateljstvo francuskog naroda za te dve države", navodi se u saopštenju Kušnera koji je podsetio da Srbija i Kosovo "teže da postanu zemlje članice Evropske unije".

Francuski ministar je poručio da "sve zemlje koje su čekale mišljenje (Međunarodnog suda u Hagu) kako bi odlučile (da podrže odluku) o nezavisnosti nove države, više nemaju razloga za čekanje". 

   

Vestervele: Beograd i Priština treba da se okrenu EU

 


Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele danas je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde o pravnoj zasnovanosti nezavisnosti Kosova i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da se sada, u interesu svojih zemalja, okrenu zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji (EU).

U Vesterveleovom saopštenju izdatom u Berlinu navodi se da "današnji dan označava kraj pravnog postupka" i da su sada "na redu politika i dijalog".

"Budućnost Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji. Zato apelujem na politički odgovorne u Beogradu i Prištini da sada pogled usmere ka EU i da se u interesu stanovništva svojih zemalja konstruktivno i pragmatično okrenu temama svakodnevnog suživota", naveo je Vestervele u saopštenju.

Nemački šef diplomatije je istakao i da danas objavljeno mišljenje Suda "u skladu sa nemačkim viđenjem da su nezavisnost Republike Kosovo i njen teritorijalni integritet neopozive činjenjice". 

   

Galko: Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova

 


Novi slovački ministar odbrane Lubomir Galko kazao je posle današnjeg objavljivanja mišljena Međunarodnog suda pravde u Hagu da Slovačka neće promeniti svoju odluku da ne prizna nezavisnost Kosova.

"Stav Slovačke se nije promenio. Slovačka Republika i dalje ne priznaje jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova", kazao je danas Galko u Pragu gde razgovara sa novim češkim ministrom odbrane Aleksandrom Vondrom.

Galko je naglasio da je Slovačka, bez obzira na odbijanje da prizna Kosovo, zainteresovana za stabilnost Balkana i da zato u trupama Kfora ima 140 svojih vojnika.

"Slovačka ne učestvuje u obuci kosovskih snaga bezbednosti ali ga ni ne odbija", rekao je Galko, javlja slovačka agencija TASR.

Slovački mediji očekivali su oprezniju i izbalansiraniju odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu od današnjeg savetodavnog mišljenja da jednostrana deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo jer nigde nema zabrane takvih deklaracija.

Slovački onlajn dnevnik Aktualne.sk upozorava da današnja odluka sudija u Hagu ima izuzetno veliki politički značaj.

"To je prvi slučaj da se međunarodni sud bavi legitimitetom otcepljenja jedne države od druge", podsetio je taj slovački onlajn dnevnik i dodao, zajedno sa ostalim medijima u toj zemlji, da nezavisnost Kosova u EU nisu priznale Slovačka, Grčka, Rumunija, Španija i Kipar.

"U svim tim zemljama živi brojna nacionalna manjina i zvaničnici tih zemalja plaše se da bi kosovski scenario mogao da se realizuje i na njihovoj teritoriji", upozorio je dnevnik Aktualne.sk.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
 • Britanski ministar kritikovao neobuzdani kapitalizam

  23. sep 2010.

  London, Beta

 • Iran spreman na pregovore

  23. sep 2010.

  Njujork, Beta

 • Šef francuske policije: Opasnost od terorističkog napada

  23. sep 2010.

  Pariz, Beta

 • Sapatero: Okončana kriza suverenih dužničkih obaveza

  23. sep 2010.

  Madrid, Tanjug

 • UN: Ubrzano nestaju biljne i životinjske vrste

  23. sep 2010.

  Njujork, Beta

Povezani naslovi