emg home
RSS

SAD: Porast broja novozaposlenih, ali i stope nezaposlenosti

06. septembar 2010. | 10:28 10:35

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Privatni poslodavci u SAD su u protekla tri meseca zaposlili više radnika nego što se očekivalo, podstakavši nade u brži oporavak slabe američke ekonomije, ali je stopa nezaposlenosti u avgustu porasla, po prvi put za četiri meseca, jer je povećan broj ljudi koji traže posao, pokazali su danas objavljeni podaci američkog ministarstva rada.Američke privatne kompanije su u avgustu otvorile 67.000 novih radnih mesta, ukazalo je ministarstvo koje je revidiralo naviše pokazatelje za jul i jun.

U američkoj ekonomiji je prošlog meseca izgubljeno ukupno 54.000 radnih mesta, pri čemu je po prvi put ove godine smanjen broj zaposlenih u industrijskom sektoru i to za 27.000. U državnom i lokalnom vladinom sektoru je bez posla ostalo 10.000 ljudi, prenela je agencija AP.

Stopa nezaposlenosti u SAD je u avgustu povećana na 9,6 odsto, sa 9,5 odsto u julu jer je više od pola miliona Amerikanaca nastavilo da traži posao. Kada nezaposleni prestanu da traže posao, oni se više ne obuhvataju pri obračunavanju stope nezaposlenosti. Prošlog meseca je ukupan broj radne snage u SAD povećan po prvi put od aprila.

Ministarstvo je revidiralo naviše podatke o otvaranju novih radnih mesta u privatnom sektoru u julu i junu - na 107.000, sa 71.000 u julu i na 61.000, sa 31.000 u junu.

Zapošljavanje je, bez obzira na to, i dalje slabo, četvrti mesec uzastopce, što umanjuje mogućnosti potrošača za kupovine. To je jedan od glavnih razloga što će ekonomski rast u SAD po svemu sudeći biti slab i u preostalom delu godine i što bi stopa nezaposlenosti mogla nastaviti da raste i dostići 10 odsto idućih meseci.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi