emg home
RSS

Obama pokrenuo kampanju za spasavanje ekonomije

07. septembar 2010. | 15:21

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Predsednik SAD Barak Obama je, u nastojanju da podstakne zapošljavanje predstavio javnosti šestogodišnji plan za modernizaciju američkih puteva, železnice i aerodromskih pista putem ulaganja početnih 50 milijardi dolara a takođe priprema novo kresanje poreza za poslovni sektor."Obnovićemo i izgraditi 240.000 kilometara puteva, što je dovoljno da se šest puta opaše Zemlja, izgradićemo i popraviti 6.400 kilometara pruga, dovoljno da se povežu naše dve obale", rekao je Obama, predstavljajući jednu od nekoliko ekonomskih inicijativa koje treba da objavi ove sedmice.

Obama je pod velikim pritiskom da učini više na otvaranju novih radnih mesta i sniženju stope nezaposlenosti koja je dostigla 9,6 odsto, mada ekonomisti smatraju da mu je za ostvarenje tih ciljeva ostalo samo nekoliko dobrih opcija za delovanje.

Obama će u sredu predložiti da se kompanijama dozvoli otpis svih novih investicija u pogone i opremu u 2011. Taj plan će dovesti do kresanja poreza u poslovnom sektoru za oko 200 milijardi dolara tokom perioda od dve godine. Administracija se nada da će kompanije, zabrinute zbog pogoršanja američke ekonomije, želeti da iskoriste pogodnost tih poreskih olakšica i nastaviti s planiranim investiranjima u pogone i opremu.

Obama će u sredu takođe predložiti Kongresu proširenje poreskih olakšica za poslovna istraživanja i razvoj, što će koštati 100 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

Ekonomisti, međutim, sumnjaju da će mere koje Obama sada preduzima doneti brze rezultate u američkoj ekonomiji, vrednoj 13,2 biliona dolara. Oni ukazuju da investicije u infrastrukturu, na primer, obično ne pružaju brz podsticaj ekonomiji.

Mada je Obama izjavio da će modernizacija infrastrukture odmah dovesti do otvaranja novih radnih mesta, jedan predstavnik administracije je ukazao da taj plan neće doneti nova radna mesta do 2011.

Bela kuća je naglasila da taj plan neće povećati rekordan američki budžetski deficit koji je ključno pitanje za glasače.

"Jedna stvar koju Obama hoće da reši je likvidacija poreskih rupa za velike naftne i gasne kompanije koje sada dobijaju subvencije od američkih poreskih obveznika koje im svakako nisu potrebne", rekao je predstavnik administracije.

Američki Institut za naftu (API), koji predstavlja velike američke naftne i gasne kompanije, saopštio je da će dodatni porezi povećati investicije u energetiku, uključujući radna mesta, u inostranstvu.

"Sada je vreme za otvaranje radnih mesta za Amerikance , a ne za njihovo eliminisanje", izjavila je portparol API Keti Landri.

Obami verovatno predstoji teška bitka za dobijanje odobrenja Kongresa za njegove planove, naročito ako republikanci dobiju u novembru mnogo glasova.

"Nisu nam potrebni novi državni troškovi za 'stimuluse', potrebno nam je da stavimo tačku na izdatke vašingtonskih demokrata koji su izmakli kontroli, da zaustavimo njihovo povećanje poreza i otvaramo radna mesta putem eliminisanja neizvesnosti koja ometa naš mali biznis", ukazao je lider republikanaca u Predstavničkom domu Džon Boner.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Infrastruktura, Zapošljavanje

Lokacija: SAD

Ličnosti: Barak Obama


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi