emg home
RSS

IMF i ILO protiv preranog pooštravanja fiskalne politike

06. septembar 2010. | 10:36

Izvor: Tanjug

Grad: London

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Međunarodna organizacija za rad (ILO) upozorili su da prerano preduzimanje mera za smanjenje nacionalnih budžetskih deficita može sputati ekonomski oporavak i pogoršati situaciju s dugovima.MMF i ILO su u zajedničkom izveštaju, objavljenom pred Konferenciju o izazovima rastu, zapošljavanju i socijalnoj koheziji 13. septembra u Oslu, ukazali da je oporavak tražnje najbolji lek za nezaposlenost, prenela je agencija Dau Džons.

"U okviru generalne strategije, najrazvijenije ekonomije ne bi trebalo da pooštravaju fiskalnu politiku pre 2011. jer bi ranije pooštravanje moglo podriti oporavak", ukazao je MMF u dokumentu. "Fiskalna situacija, međutim, varira od zemlje do zemlje, što zahteva prilagođavanje te generalne strategije raspoloživom fiskalnom prostoru", dodao je MMF.

ILO je, pak, pozvala na "dobro koordinisane kratkoročne izlazne strategije i mere za smanjenje deficita".
"Prerana fiskalna kresanja mogla bi osujetiti rast i dovesti čak do povećanja deficita i dugova", upozorila je ILO.

MMF je ukazao da je globalna ekonomska kriza dovela do povećanja nezaposlenosti u svetu na istorijski maksimum od 210 miliona ljudi, što je 30 miliona nezaposlenih više nego 2007. kada je svetska ekonomska kriza gurnula mnoge od najvećih svetskih ekonomija u duboku recesiju.

Prema prognozi ILO, u sledećih 10 godina će biti potrebno više od 440 miliona novih radnih mesta da bi se zaposlila novopridošla radna snaga i još više od tog broja da bi se smanjila nezaposlenost, izazvana krizom.

Ta organizacija je dala sumornu sluku sadašnje situacije s nezaposlenošću kada je 210 miliona ljudi bez posla, a 80 odsto globalne populacije bez bilo kakve socijalne zaštite. Ona je takođe ukazala da "uprkos impresivnom poboljšanju tokom poslednjih godina, približno 1,2 milijarde žena i muškaraca , ili 40 odsto radne snage u svetu, i dalje ne zarađuje dovoljno da bi sebe i svoju porodicu izvukli iznad granice siromaštva iz 2008. od dva dolara dnevno".

Cilj konferencije u Oslu, kojoj će predsedavati izvršni direktor MMF Dominik Stros-Kan i generalni direktor ILO Huan Somavija, je iznalaženje novih načina za ostvarenje održivog ekonomskog oporavka uz otvaranje već broja radnih mesta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Budžetski deficit, Ekonomska kriza

Ličnosti: Dominik Stros-Kan, Huan Somavija

Institucije: Međunarodni monetarni fond (MMF), Međunarodna organizacija za rad (ILO)


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
 • STO očekuje rekordan tempo rasta svetske trgovine

  21. sep 2010.

  Njujork, Tanjug

 • Nemačka očekuje usporenje privrednog rasta

  21. sep 2010.

  Berlin, Tanjug

 • UN: Inovativnim finansiranjem pomoći siromašne

  21. sep 2010.

  Njujork, Tanjug