emg home
RSS

U Poljskoj danas počinje četvorodnevni "Davos" Istoka

08. septembar 2010. | 11:42 11:54

Izvor: Beta

Grad: Varšava

U gradu Krinjica-Zdruj na jugu Poljske danas počinje tradicionalni, već jubilarni 20. ekonomski forum nazivan često Davos Istočne Evrope koji su ove godine organizatori posvetili Evropi nakon usvajanja Lisabonskog sporazuma.Forum će popodne zajedno sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim otvoriti počasni gost, šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Među 2.350 gostiju foruma su i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek i potpredsednik EK Maroš Švečovič, kao i evropski komesar za budžet Januš Levandovski.

Od 8. do 11. septembra u Krinjici je planirano više od 130 panel rasprava a one centralne treba da iz raznih uglova osvetle kakve privredne šanse otvara nova, reformisana, "lisabonska" Evropa.

U petak je planirana i debata "Kuda smera Srbija" koja će pokušati da odgovori na pitanje da li je moguća dalja evrointegracija zapadnog Balkana bez rešavanja postojećih teritorijalnih sporova, kao što je spor oko statusa Kosova.

Na dnevnom redu će biti i pitanje da li u EU još ima mesta za Srbiju i zemlje regiona, s obzirom na "umor od proširenja" u Uniji i breme grčke dužničke krize.

Pitanjima oko Srbije i Balkana baviće se na tom panelu i bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić i direktor Centra za alternativne strategije Aleksandar Mitić.

Razgovaraće se o uslovima koje treba da ispuni Srbija da bude politički i ekonomski lider regiona, kao i o tome da li Srbija može da postane regionalni energetski čvor za ceo zapadni Balkan.

Učesnici foruma u Krinjci baviće se detaljno i javnim finansijama, dužničkom krizom koja pored Grčke preti i drugim članicama EU i Srednje i Istočne Evrope, kao i temom na šta sve ima svrhe trošiti sredstva iz javnih budžeta.

Poljski dnevnik Žečpospolita predstaviće večeras listu 500 najvećih preduzeća Srednje i Istočne Evrope na kojoj su ove godine na prva tri mesta energetski giganti - poljski petrohemijski concern PKN Orlen, mađarski MOL i češki poludržavni gigant ČEZ.

Forum u Krinjci bavi se ove godine usput i zdravim životnim stilom i u subotu i nedelju su predviđena razna sportska takmičenja za učesnike foruma.

Ekonomski forum u Krinjici održava se od 1991. godine kao platforma za razvoj i produbljivanje privrednih i političkih veza EU i njenih suseda u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

08. septembar 2010. 12:26:13

| Ime

0

"Politicki i ekonomski lider regiona"? Dodijali ste i bogu i narodu sa ovim PR/marketinskim smecem. Koga bre briga ko je "lider regiona"? Ko je "lider" u Zapadnoj Evropi, ko u Severnoj, ko u Centralnoj? Sada postoje i "uslovi za lidera regiona"? Kao deca u pesku...

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi