emg home
RSS

U SAD neće biti povećanja poreza za bogate

07. decembar 2010. | 11:04

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Uprkos protivljenju u sopstvenoj partiji, američki predsednik Barak Obama je sklopio sporazum sa republikancima o produženju roka smanjenja poreskih nameta za sve Amerikance i obnovi beneficija za nezaposlene. Rasprava oko produženja važnosti poreskih umanjenja iz ere predsednika Buša bila je dominantno političko pitanje u Vašingtonu tokom poslednjih sedmica zasedanja Kongresa u kome su demokrati imali većinu u oba doma.

Sporazum najavljuje dolazak novog doba podeljene vlasti posle novembraskih izbora u kojima su republikanci osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom i umanjili demokratsku većinu u Senatu.

Obamina objava dramatično odudara od njegovih stavova iznetih u predsedničkoj kampanji 2008. godine da poreska smanjenja mogu da budu produžena samo na primanja od do 200.000 dolara godišnje za pojedince i 250.000 dolara za bračne parove.

Obama kaže da se i dalje protivi produženju i ukazuje da sporazum poziva na privremeno, dvogodišnje smanjenje poreza za sve nivoe prihoda, odnosno da nije stalno kako su republikaci tražili.

Obama je predsedničku kampanju vodio na obećanju da će zadržati niže poreske stope za Amerikance sa srednjim i niskim primanjima a da će ukinuti smanjenja za porodice koje zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

Objavljujući kompromis sinoć u Beloj Kuću, Obama je rekao da nije imao izbora. Republikaci su odbili da pristanu na uvođenje viših nameta za one sa visokim zaradama, čime su naterali predsednika da kapitulira ili poveća poreze i za siromašnije Amerikance u vreme ekonomske neizvesnosti i visoke nezaposlenosti.

"Kada bismo dozvolili da porezi skoče za sve Amerikance to bi značilo povećanje nameta za 3.000 dolara u proseku po porodici i moglo bi da košta privredu preko milion radnih mesta," rekao je Obama.

U zamenu za sporazum o porezima, republikaci su se složili da prekinu protivljenje nastavku pružanja beneficija ljudima koji su dugo bez posla. Beneficije, koje su istekle prošle sedmice, sada su produžene za 13 meseci. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Porezi

Lokacija: SAD

Ličnosti: Barak Obama


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi