Problemi srpske konditorske industrije
Gorka državna politika
Autor: Milan Radonjić
Sa jedne strane postoji liberalizovan uvoz konditorskih proizvoda, po pravilu nižeg kvaliteta, gde su najveći uvoznici same trgovine koje prodaju slatkiše, a sa druge dodatna opterećenja koja guše konditore. Sve to se, kako kaže Miroljub Aleksić predsednik Udruženja konditora Srbije, direktno odražava na rezultate poslovanja ove izvozno sposobne privredne grane, koja danas posrće
Iako se nerado misli i govori o sopstvenoj nemoći, pokazujemo je rado i često – višeminutnim korišćenjem sirene u saobraćajnim gužvama, beskonačnim repertoarom psovki, lamentiranjem nad sudbinom koja nam je zbog robovanja pod Otomanima ukrala renesansu i zauvek nam na nacionalnom nivou oduzela sposobnost za preduzetništvo, rad, racionalnost i strategiju i ko zna šta sve ne.
Fokusirani na ono što smo izgubili i što nam je oduzeto često ignorišemo i zanemarujemo ono što imamo i umemo. To je izgleda slučaj i sa srpskom industrijom slatkiša, koja je već dugo, jedna od retkih izvozno sposobnih privrednih grana.
Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: