emg home
RSS

Ekshumirano 28 tela iz grobnice nastale u vreme Bljeska

02. jul 2010. | 10:48

Izvor: Beta

Grad: Medare

Na groblju u selu Medari, nedaleko od Nove Gradiške, u zapadnoj Slavoniji, ekshumirano je 28 tela iz zajedničke grobnice nastale tokom akcije Bljesak, maja 1995.

Pomoćnik ministra porodice i branitelja Ivan Grujić rekao je novinarima da se ekshumacija obavlja radi utvrđivanja identiteta žrtava i predavanja njihovih posmrtnih ostataka porodicama, ali i radi utvrđivanja pravnih i istorijskih činjenica.

"Prema sadašnjim saznanjima, u grobištu ima civila, žena i maloletnih osoba, ali više ćemo moći da kažemo posle obrade posmrtnih ostataka, identifikacija i utvrđivanje uzroka i mehanizama smrti", rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, sve grobnice koje su nastale posle Bljeska i Oluje 1995. su u okvirima groblja i napravljena su u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Posle analize posmrtnih ostataka iz danas ekshumirane grobnice izveštaj će biti predat državnom tužilaštvu koje će odlučiti ima li elemenata krivičnog dela, rekao je Grbić.

Zamenik predsednika Srpskog nacionalnog veća Saša Milošević rekao je da su to posmrtni ostaci civila srpske nacionalnosti sa područja Medara.

"Očekujemo relativno brzo podizanje optužnica protiv počinilaca. Mislim da to neće biti veliki problem jer je to relativno mali teren i sve je zabeleženo", izjavio je Milošević.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hronika

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivan Grujić, Saša Milošević

Institucije: Srpsko nacionalno veće


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi