emg home
RSS

Do kraja godine regionalno tržište kapitala?

05. jul 2010. | 11:16 14:03

Izvor: Emg.rs

Berze u regionu bi do kraja godine mogle potpisati zajednički dokument za formiranje regionalnog tržišta kapitala, budući da su sama za sebe nacionalna tržišta plitka, izjavio predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac.

On je na otvaranju regionalne konferencije Regionalno tržište kapitala, nove mogućnosti i perspektive, istakao da regulatori u regionu moraju razgovarati o načinu za stvaranje uslove za jedinstveno tržište.

„Cilj je stvaranje uslova za trgovanje hartijama od vrednosti na nivou regiona u istom režimu. Da li će to biti posebna trgovinska platfroma, umrežavanje berzi ili nešto treće, nije važno, ali je na regulatortima da probaju da stvore zajedničke uslove i da se s propisima u svetu i onima koji stižu iz Brisela“, kaže on.

Predsednik Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga Ante Samodol izjavio je da bi na današnjem sastanku regulatora iz Republike Srpke, Federacije Bosne i Hercegovine, Distrikta Brčko, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Srbije bilo dobro napraviti okvir za dalje razgovore na tu temu.

On je istakao da bi do septembra bilo dobro napraviti poređenje regulativa i funkcionisanja centralnih registara zemalja. „Tome bi usledilo stvaranje regionalne trgovinske platforme, što u ovom momentu izgleda preambiciozno“, kaže on.

Samodol je dodao da na primer budimpeštansko tržište kapitala trenutno ima šest puta veći promet od svih zemalja regiona zajedno, 18 puta veći od Zagebačke berze i 40 puta od Beogradske.

 

Naredni sastanak regulatora u septembru u Crnoj Gori

Sredinom septembra u Miločeru, u Crnoj Gori, treba da usledi sledeći sastanak regulatora tržišta kapitala iz regiona, koji su se danas prvi put okupili u Beogradu da razgovaraju o mogućnostima formiranja regionalne berze šest zemalja SFRJ.

Danas formirana prva radna grupa ima dva i po meseca da do narednog sastanka pripremi analizu tržišta s predlogom prvih rešenja, zaključeno je na današnjem skupu.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac rekao je da bi radna grupa trebalo da se pozabavi time ko će imati pristup takvom tržištu. “Pitanja na koja treba odgovoriti su koje su trenutne prepreke da investitori pristupe regionalnom tržištu, koji bi emitenti pristupili, ko bi od regulatora koordinirao rad”, istakao je Štimac.

Učesnici su poručili da je regionalnu berzu uz napore svih zemalja moguće formirati ali su politiku istakli kao sektor mogućih problema. Naime, kako se moglo čuti, biće neophodno menjati zakonska rešenja kako bi se tržišta uskladila, a u tome će biti neophodna podrška vlasti svih zemalja.

Od toga koliko će vlade zemalja imati sluha za potrebe tržišta kapitala zavisiće realizacija tog velikog projekta, poručili su okupljeni regulatori.

“Berze u regionu su prepoznale potrebu stvaranja regionalnog proizvoda i već nekoliko godina rade na tome”, istakla je direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

Direktor razvoja Središnjeg klirinško-depozitarnog društva iz Zagreba Stjepko Čičak istakako je da ima mnogo posla, ali da su tržišta zrela i slična i da se mogu uskladiti.

Učesnici su dodali da stvaranje regionalne berze vide kao jedini način da mala i nelikvidna tržišta prežive.

Predstavnike regulatora tržišta kapitala u regionu sutra će primiti predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hartije od vrednosti, Tržišta kapitala

Ličnosti: Gordana Dostanić, Milko Štimac, Slavica Đukić-Dejanović, Ante Samodol, Stjepko Čičak

Institucije: Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga, Beogradska berza, Skupština Srbije, Središnje klirinško-depozitarno društvo Hrvatske


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi