emg home
RSS

Više od 50 odsto građana Hrvatske za ulazak u EU

02. jul 2010. | 14:55

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Više od 50 odsto građana Hrvatske podržava ulazak te zemlje u Evropsku uniju, pokazuje najnovije mesečno istraživanje CRO Demoskopa.Podrška članstvu u EU iznosi 53,1 odsto, što je za oko jedan odsto više nego prethodnog meseca. Protiv članstva Hrvatske u EU izjasnilo se 37,6 odsto ispitanih, a 9,3 odsto je neodlučno.

Prema tom istraživanju, kada bi se sada održavali izbori u Hrvatskoj, opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) pobedila bi vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) s prednošću od gotovo 10 odsto.

Za SDP bi glasalo 31,5 odsto hrvatskih građana, a za HDZ 22,5 odsto. Izborni cenzus od pet odsto prešle bi još samo Hrvatska narodna stranka (HNS) s 5,9 odsto i Hrvatska seljačka stranka (HŠ) takođe s 5,9 odsto.

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj i dalje je predsednik Enervate Ivo Josipović s ubedljivih 44 odsto podrške građana, a iza njega se nalazi premijerka Jadranka Kosor s 8,3 odsto što je drastičan pad u odnosu na početak godine kada je imala podršku 21,5 odsto ispitanih.

Predsednika SDP-a Zorana Milanovića najpozitivnijim političarem smatra šest odsto ispitanih.

Prema istraživanju, najnegativniji političar je bivši premijer Ivo Sanader s 23 odsto glasova ispitanih, premda ga je početkom godine najnegativnijim smatralo više od 50 odsto hrvatskih birača.

Na drugom mestu se nalazi premijerka Kosor s 12,5 odsto, a na trećem mestu "svi političari".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>