emg home
RSS

Vlada Hrvatske i dalje ima stabilnu većinu u Saboru

14. jul 2010. | 17:17

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Premijerka Jadranka Kosor potpisala je danas s tri poslanika u Saboru sporazum o saradnji i podršci Vladi u Saboru u sprovođenju najvažnijih projekata, čime je njena vlada i dalje zadržala stabilnu većinu u parlamentu.Sporazum su potpisala dva poslanika Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), koja je krajem prošle sedmice izašla iz vladajuće većine, Ivan Čehok i Antun Korušec, kao i nekadašnji poslanik Hrvatske narodne stranke (HNS), nezavisni poslanik Zlatko Horvat.

Čehok je i zvanično potvrdio da je izašao iz HSLS-a i najavio da će s ostalom dvojicom poslanika osnovati nezavisni poslanički klub.

Iz HSLS-a su najavili da će potpredsednica Vlade Đurđa Adlešić kao član HSLS-a aktivirati svoj izvorni saborski mandat u roku od osam dana po razrešenju s mesta potpredsednice Vlade, na koje je u utorak podnela pisanu ostavku.

Tako će u Saboru zameniti poslanika Korušeca koji je umesto nje ušao u Sabor, a kome je, kako je saopštio HSLS, zbog kršenja stranačkih obaveza prestalo članstvo u toj partiji.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da je s Adlešić dogovorila da ostane u Vladi do početka avgusta kako bi završila započete projekte.

"Dogovorili smo da to bude do početka avgusta, a onda ćemo videti", rekla je premijerka.

Današnjim sporazumom Vlada je obezbedila 83 poslanička glasa, a pre izlaska HSLS-a iz vladajuće koalicije imala je 82, jer je HSLS imao dva poslanička mesta.

Za većinu je potrebno 77 poslaničkih glasova.

HSLS je svojevremeno napustio koaliciju na čijem je čelu bio Ivica Račan iz Sociojaldemokratske partije (SDP). Nakon toga stranku je napustio deo funkcionera koji su formirali Libru - stranku liberalnih demokrata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Stranke

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Jadranka Kosor

Institucije: Vlada Hrvatske, Hrvatski sabor


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Na Bledu počeo ekonomski forum jugoistične Evrope

    16. sep 2010.

    Bled, Beta

Povezani naslovi