emg home
RSS

Neophodno je povećati investiciona ulaganja Srbije i BiH (VIDEO)

21. jul 2010. | 15:07

Izvor: Emg.rs

Grad: Sarajevo

Srbija i Bosna i Hercegovina imaju kompatibilne privrede i mogućnosti za razvoj saradnje u mnogim oblastima poput infrastrukture, telekomunikacija, energije, poljoprivrede i trgovine i zato treba povećati međusobna investiciona ulaganja, ocenili su danas premijer Srbije Mirko Cvetković i predsedavajući Veća ministara BIH Nikola Špirić.Oni su na Poslovnom forumu Srbije i BIH u Sarajevu ocenili da su odnosi dobrosusedski i stabilni i da treba ukloniti samo neke necarinske barijere i birokratske prepreke koje postoje u primeni CEFTA sporazuma.

Cvetković je naveo da veliki obim spoljnotrgovinske razmene treba da prate i veća investiciona ulaganja.

     Prema njegovim rečima, zadatak dve zemlje je da obezbede dobre signale privrednicima, a na njima da to iskoriste.

Cvetković je, govoreći o uslovima u Srbiji, naveo da je ona beležila dinamičan rast BDP-a od pet do sedam odsto.   

"U toku krize BDP je pao za 2,87 odsto, imali smo nezaposlenost od 16,5 odsto koja je porasla na 19,3 odsto. Ali u ovoj godini se osećaju znakovi oporavka, i do kraja godine očekujemo rast BDP-a do dva odsto", rekao je on.

Cvetković je poručio bosanskohercegovačkim privrednicima da ih u Srbiji čekaju isti uslovi kao u BiH i da su svi dobrodošli.

"Dobra smo destinacija za izvoz. Dođite, vidite šta ljudi tamo traže i izvezite nam. Srbija će vam ponuditi još podsticaja", poručio je Cvetković.

Predsedavajući Veća ministara BIH Nikola Špirić naveo je da je Srbija drugi strani investitor u BiH i peti uvoznik.

Špirić je podsetio da je Srbija od maja 1994. godine do 31. marta ove godine uložila u BIH oko 1,69 milijardi konvertibilnih maraka, što predstavlja 22,3 odsto od ukupnih stranih ulaganja u BiH.

Obim robne razmene između Srbije i BIH od 2006. do danas prešao je milijardu konvertibilnih maraka, i konstatno je BIH u toj razmeni beležila deficit, dodao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi