emg home
RSS

Glavašu oduzet poslanički mandat

16. avgust 2010. | 14:50

Izvor: Hina

Grad: Zagreb

Mandatno-imunitetna komisija Hrvatskog sabora danas je jednoglasno i bez rasprave utvrdila prestanak mandata poslanika Branimira Glavaša, pravosnažno osuđenog na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u Osijeku.Predsednik komisije Damir Sesvečan rekao je da je Glavašu po sili zakona prestao poslanički mandat pošto je Vrhovni sud potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda da je kriv za ratne zločine u Osijeku 1991.

Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran ako je pravosnažnom sudskom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu dužu od šest meseci.

S obzirom na zakonske odredbe i pravosnažnost presude, Glavašu je jednoglasno konstatovan prestanak mandata s danom pravosnažnosti presude o čemu će, kako je rekao Sesvečan, biti podnet izveštaj predsedniku Sabora.

Glavaš je 2009, uoči izricanja prvostepene presude, pobegao u Bosnu i Hercegovinu čije državljanstvo ima pored hrvatskog, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Branimir Glavaš

Institucije: Hrvatski sabor


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>