emg home
RSS

Arhiva vesti

Prošlogodišnji deficit RS premašio 230 miliona KM

24. avgust 2010. | 16:10

Izvor: Tanjug

Grad: Banjaluka

Služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da prošlogodisnji deficit RS iznosi najmanje 230 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok je Ministarstvo finansija u konsolidovanom izveštaju iskazalo da je on manji za 68 miliona KM."Ukupni konsolidovani kumulirani deficit budžeta RS u Konsolidovanom izveštaju Ministarstva finansija za prošlu godinu je iskazan u iznosu većem od 375 miliona KM, dok je revizijom utvrđen ukupni deficit u iznosu većem od 445 miliona KM", izjavio je danas glavni revizor te službe Boško Čeko.

Predstavljajući revizorske izveštaje za vladina ministarstva i fondove, on je rekao da je utvrđen i deficit za tri javna fonda, i to u ukupnom iznosu od najmanje 30 miliona KM.

On je dodao da su na osnovu pregleda i evidencija kod 23 revidirana budžetska korisnika utvrdili da je tokom prošle godine, koja je proglašena godinom štednje, nabavljeno 38 službenih automobila, te da je u odnosu na prethodnu, 2008. godinu, smanjeni troškovi goriva za oko 1,6 miliona KM.

"Glavna služba za reviziju je u konačnim revizorskim izveštajima dala ukupno 153 preporuke za otklanjanje nepravilnosti. Od toga broja na budžetske korisnike se odnosi 117 preporuka na javne fondove 14 i javne ustanove 22 preporuke", rekao je Čeko.

Prema njegovim rečima, glavni revizor je izrazio pozitivno mišljenje za 13 izveštaja, dok je mišljenje s rezervom izraženo kod 15 izveštaja, među kojima su ministarstva finansija, pravde, trgovine i turizma, energetike i rudarstva, sporta, zdravlja, kao i ministarstva za izbegla i raseljena lica, prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju...

Čeko je naveo da je kod konsolidovanog izveštaja budžeta RS za prošlu godinu revizijom dato 10 kvalifikacija na osnovu kojih je izraženo mišljenje sa rezervom.

"Planiranje budžeta za prošlu godinu nije usklađeno sa zakonom o izvršenju budžeta. Kapitalna ulaganja su manje iskazana za 10 miliona KM, a odstupa se i u primeni Zakona o javnim nabavkama kod nabavke poslovnih prostora u izgradnji i opremanju kancelarijskim nameštajem u ukupnom iznosu od 26,5 miliona KM", samo su neke kvalifikacije koje je konstatovala služba javne revizije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>