emg home
RSS

Arhiva vesti

Makedonija želi da se uključi u železničku alijansu

24. avgust 2010. | 16:39

Izvor: Forum

Grad: Skoplje

Makedonija je potvrdila da želi da bude deo železničke alijanse, koju 20 godina posle raspada bivše Jugoslavije formiraju Slovenija, Hrvatska i Srbija. Direktor Makedonskih železnica Oliver Derkovski otputovaće 31. avgusta u Sloveniju na razgovore oko detalja priključivanja, prenela je makedonska štampa.Derkovski je za nedeljni list "Forum" izjavio da je u javnosti preneta pogrešna slika da Makedonija nije zainteresovana da postane deo tog projekta, čiji je cilj, prema njegovoj oceni, efikasniji, rentabilniji i brži prevoz robe i putnika u regionu.

"Istina je da u početku nije bilo poziva da se Makedonija uključi u projekat čija je prvobitna zamisao bila povezana sa Koridorom 4, koji preko Mađarske i Rumunije, povezuje evropske zemlje sa Bugarskom i Turskom. Ali je kasnije shvaćen značaj Koridora 10 koji prolazi kroz Makedoniju, posle čega je i usledio poziv", objasnio je Derkovski.

On je izjavio da je Makedonija pozitivno odgovorila na poziv i da će sada naknadno biti dogovoren način na koji će se ta zemlja uključiti u novu železničku alijansu.

Derkovski je rekao da će sedište novog pravnog subjekta najverovatnije biti u Sloveniji jer je to jedina zemlja članica EU u toj alijansi.

Zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije, koje će značajno smanjiti vreme transporta robe na Koridoru 10, počeće rad 9. septembra, najavio je ranije ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Železnica

Lokacija: Makedonija

Institucije: Makedonija


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>

Povezani naslovi