emg home
RSS

Vlada ponovo suvlasnik KAP-a i Rudnika boksita

26. oktobar 2010. | 13:53

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Crnogorska vlada od danas formalno, nakon pet godina, ponovo ima vlasnički udeo u Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) i u Rudnicima boksita u Nikšiću.Ministar ekonomije Branko Vujović i predsednik Borda direktora KAP-a Vjačeslav Krilov potpisali su danas ugovor o poravnanju između Vlade i Centralno-evropske aluminijske kompanije (CEAC), koju kontroliše ruski biznismen Oleg Deripaska.

Prema tom ugovoru, Vlada će u KAP-u imati 29,36 odsto akcija, a u Rudnicima boksita 31,81 odsto akcija, što će joj omogućiti da u upravama tih kompanija ima svog predstavnika, sa pravom veta na ključne poslovne odluke.

Ugovorom se, takođe, stavlja van snage arbitražni postupak koji je CEAC ranije pokrenuo protiv države, a kojim je tražio da država toj kompaniji isplati 300 miliona evra, zbog toga što je Vlada, kako je tada objašnjeno, navodno prikrila realno imovinsko stanje Kombinata, prilikom zaključivanja kupoprodajnog ugovora 2005. godine.

Taj ugovor je, takođe, prestao da važi današnjim potpisivanjem ugovora o poravnanju, koji će, kako je objašnjeno, omogućiti održivu proizvodnju i u KAP-u i Rudnicima boksita.

Poravnanje je dobra vest i za 40 radnika KAP-a kojima će sada biti isplaćena otpremnina, jer su ranije potpisali socijalni program koji podrazumeva njihov odlazak sa posla.

Krilov je najavio povećanje proizvodnje aluminijuma u 2011. godini sa sadašnjih 80.000 na 100.000 tona, kao i da će fabrika preći na proizvodnju aluminijskih legura.

Prema njegovim rečima, u Evropi postoji deficit aluminijuma i aluminijumskih proizvoda, pa će KAP nastojati da brzo krene sa preradom primarnog aluminijuma.

Krilov je izrazio očekivanje da će država i dalje pomagati dugoročno snabdevanje KAP-a strujom.

Prema rečima Krilova, KAP i Rudnici boksita sada ulaze u "najzanimljiviju fazu" razvoja.

Kombinat aluminijuma u Podgorici privatizovan je pre pet godina, po ceni od 48,5 miliona evra. Tada su CEAC-u prodati i Rudnici boksita u Nikšiću.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Rudarstvo

Lokacija: Crna Gora

Kompanije: Rudnik boksita Nikšić, Kombinat aluminijuma Podgorica


Unesite tekst komentara:

<<

25. oktobar - 31. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi