emg home
RSS

Komorovski apelovao da EU ne zatvara vrata

27. maj 2011. | 10:57 13:21

Izvor: Beta

Grad: Varšava

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao je danas u ime srednje i istočne Evrope na početku dvodnevnog samita šefova država tog regiona u Varšavi da Evropa ne zatvara svoja vrata.

Predsednici 20 zemalja regiona, izuzev predsednika Srbije i Rumunije, koji samit bojkotuju jer je kao ravnopravni učesnik pozvano i Kosovo, razgovaraju danas u Kraljevskom zamku u Varšavi o putu regiona ka demokratiji i kako da pomognu tim svojim iskustvom iste procese kod istočnih i južnih suseda Evropske unije.

"Uspeh naših promena ne bi bio moguć bez angažovanja EU. Ključni značaj imao je proces proširenja EU, ali su bili važni i etapa pridruženja i čitav krug drugih instrumenata pomoći", rekao je Komorovski. On je dodao da je to danas posebno značajno jer je upravo deo zemalja čiji predsednici su na samitu, tek na tom putu ka EU.

Poljski predsednik pozvao je u ime regiona koji je, kako je naglasio, posebno bio izložen tragedijama totalitarizma, sukoba i ratova da EU ne zatvara svoja vrata i da zadrži tradiciju otvorenosti. "Evropa ne može da pokuša da živi zaključana, u izolaciji i egozimu", rekao je Komorovski i pozvao okupljenje šefove država da podele svoja iskustva sa puta ka demokratiji s drugim oblastima sveta.

U Kraljevski zamak u Varšavi, na poziv poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, stiglo je 20 od 22 pozvana predsednika, pošto predsednik Srbije Boris Tadić i Rumunije Trajan Basesku samit bojkotuju jer se na njemu kao ravnopravni učesnik prvi put pojavljuje predsednica Kosova.

Zahvaljujući insistiranju predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča, na samitu neće biti državnih simbola Kosova niti zvaničnog naziva zemlje, a neće biti usvojena ni deklaracija koju bi predsednica Atifete Jahjaga potpisala ravnopravno sa ostalim šefovima država.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi