emg home

RSS

Jelašić umereni optimista za uspeh razgovora sa MMF-om (VIDEO)

09. februar 2010. | 08:45 13:07

Izvor: EMportal

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da je umereni optimista u pogledu uspešnosti razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je istakao da su u poslednjih devet godina razgovori uvek počinjali, a da Vlada Srbije nije ispunila sve što je dogovoreno na prethodnim sastancima.

“Ovi pregovori nisu samo revizija već i konsultacije nakon čega će Međunarodni monetarni fond dati makro ekonomsku sliku Srbije kao i stanje u privredi”, rekao je Jelašić.

   Jelašić je ponovo istakao da potrošnju treba smanjiti, povećati izvoz kao i proizvodnju razmenjivih dobara.  

„Sa MMF-om ćemo razgovarati o obavezama koje je Vlada preuzela na sebe poput zamrzavanja plata i penzija, kako smanjiti javnu potrošnju, poboljšati investicionu klimu kao i o merama monetarne politike“, kaže Jelašić.

On je rekao da bi pregovori trebalo da budu završeni za dve nedelje, a treća tranša kredita povučena, prema planu, u maju.

Nakon povlačenja te sume Srbija će, prema njegovim rečima, dostići četvorostruki iznos kvote koju ima u MMF-u, a povlačenje dodatnih sredstava podrazumeva plaćanje „penala“ u visini od dva odsto godišnje.

Predstavnici Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda počeli pregovore u okviru treće revizije kreditnog aranžmana i o ekonomskoj situaciji u Srbiji. Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger, a razgovori su počeli sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi