emg home
RSS

De Palasio Espanja: Novi koraci ka EU u junu

09. februar 2010. | 13:23

Izvor: Beta

Španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja veruje da će zahtev Srbije za članstvo u EU biti prosleđen Evropskoj komisiji do juna, kada se očekuje i deblokada procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU."Nadamo se da će do juna dva preostala pitanja, traženje mišljenja od Komisije i ratifikacija Sporazuma, biti odmrznuta", rekao je De Palasio Espanja.

Ambasador je podvukao da se Španija, kao predsedavajuća EU, "izuzetno trudi da ubrza proces evropske integracije Srbije koliko god je moguće i da u saradnji sa svim partnerima u EU obezbedi da Savet EU što pre razmatra aplikaciju koju je Srbija predala".

Uz ocenu da "nije neobično" da od podnošenja zahteva za članstvo do dobijanja odgovora prođe "više nedelja ili meseci" De Palasio je naglasio da je "dobra strana toga što vlada Srbije nastavlja da radi na tom planu".

"Sa administrativnim kapacitetima koje poseduje i koje su prepoznali i Evropska komsija i Savet EU... Srbija će biti u stanju da veoma brzo dostavi odgovore na upitnik i to će suštinski ubrzati proces", rekao je on.

Na pitanje da li je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslov za nastavak procedure približavanja Srbije EU, De Palasio je kazao da "Španija ne bi povezivala te dve stvari, ali da poštuje drugačije stavove onih zemalja koje uspostaljaju vezu između ta dva koraka".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: SSP, Evrointegracije

Ličnosti: Injigo Palasio de Espanja


Unesite tekst komentara:

<<

15. novembar - 21. novembar 2010.

>>