emg home
RSS

Šojgu: Ne pravimo vojnu bazu u Nišu (VIDEO)

17. februar 2010. | 16:26

Izvor: EMportal

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu odbacio je danas tvrdnje da njegova zemlja u Nišu želi da napravi vojnu bazu a ne regionalni centar za reagovanje u vanrednim situacijama.

"U to je teško i poverovati. Vojnu bazu protiv koga? To je potpuna besmislica koja se ne može nazvati ni špekulacijom", rekao je šojgu novinarima na kraju regionalne ministarske konferencije u hotelu "Hajat" u Beogradu, na kojoj su učestvovali predstavnici 19 zemalja.

Šojgu je podvukao da je u pitanju humanitarni centar koji će se baviti razminiranjem, gašenjem šumskih požara i obukom presonala.

On je napomenuo da Rusija raspolaže najvećim avionima za gašenje požara – 40 tona vode, helikopterima – 20 tona vode i avionima Amfibia – 12 tona vode.

„Zemlje u regionu kao Makedonija, Slovenija, Grčka bi mogle da koriste ovu pomoć“, kazao je Šojgu, dodajući da je „bitno gasiti dok gori, a ne da se čeka da se plamen rasplamsa“.

„Naša vrata su otvorena. Vanredne situacije nemaju granice i ne zavise od političkih opredeljenja. Zato će ovaj centar sigurno imati veliku potražnju“, kazao je Šojgu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas završenu ministarsku konferenciju o razmeni iskustava u vanrednim sitaucijama kao veoma uspešnu.

   „Nastavićemo saradnju na razmeni iskustava kako bi što pre uspostavili regionalni centar u Nišu “, rekao je Dačić.

On je kazao da je Srbija imala iskustava s požarima i morala je da traži pomoć. „Druge države regiona su, takođe, male da bi same imale kompatabilan sistem zaštite“, kazao je Dačić.

Ministar je ponovio da nije reč o političkim ni vojnim, već isključivo humanitarnim aspektima centra.

Kako je kazao, tokom leta će ruska avijacija biti spremna u slučaju požara u Srbiji, a do tada će ruski eksperti nastaviti razminiranje trasom gasovoda Južni tok.

On je naglasio da će sve buduće inicijative na uspostavljanju centra biti usklađene s drugim inicijativama, sa Hyogo okvirom za delovanje i globavnom politikom UN-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija, Vanredne situacije

Ličnosti: Sergej Šojgu, Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>