emg home
RSS

Obradović: Nacionalna strategija obrazovanja do kraja mandata Vlade

03. april 2010. | 01:12

Izvor: Emg.rs

Nacionalna strategija razvoja obrazovanja trebalo bi da bude usvojena do kraja mandata ove vlade, a do kraja 2010. trebalo bi da budu donete izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kao i Zakon o obrazovanju odraslih, rekao je za Emg.rs Žarko Obradović, ministar prosvete.

 

Potreba da Nacionalna strategija obrazovanja obuhvati različite nivoe obrazovanja proistekla je, prema njegovim rečima, iz kritike upućene osnovnom i srednjem obrazovanju da nastavnici, koji su proizvod visokog obrazovanja, a koji izvode nastavu nisu u dovoljnoj meri obučeni, ali i mišljenja ljudi iz visokog obrazovanja da učenici koji dolaze iz srednjih škola ne poseduju kvalitet potreban za studiranje.

“Nacionalni savet za visoko obrazovanje je uradio elemente strategije visokog obrazovanja, sada ostaje da se radi na sadržaju, dok bi Nacionalni prosvetni savet trebalo da uradi svoj deo posla vezan za osnovno i srednje obrazovanje. Moramo da kažemo kakvu Srbiju želimo u sledećoj deceniji i koje su to naučne oblasti koje mogu biti pokretači razvoja. Nameravamo da uradimo taj posao u toku mandata ove Vlade, tako što će se do kraja ove ili početkom naredne godine napisati tekst strategije, a do kraja 2011. ona bi trebalo da bude usvojena”, objašnjava Obradović.

Pored rada na izradi strategije, Obradović je najavio donošenje novih zakona u oblasti obrazovanja, pošto su već usvojeni Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, Zakon o udžbenicima, Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakon o učeničkom i studentskom standardu.

“Do kraja godine, planirano je da se donesu izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, da se donese Zakon o organizovanju studenata i Zakon o obrazovanju odraslih“, zaključuje Obradović i dodaje da, pored toga, predstoje i promene zakona koji uređuju osnovno i srednje obrazovanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Obrazovanje

Ličnosti: Žarko Obradović


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi