emg home

RSS

Mediji: Subotić i WAZ preuzimaju štampu

16. maj 2010. | 19:11

Izvor: Emg.rs

Glavni urednici dnevnih novina Večernje novosti, Blic i Press saopštili danas da Stanko Subotić i nemačka korporacija WAC pokušavaju da preuzmu kompletno tržište stampe u Srbiji.

"Kompanije Novosti, Ringier i Press Publishing Group upozoravaju Vladu Srbije i srpsku javnost da je u toku pokušaj 'lica sa poternice' Stanka Subotića i nemačke korporacije WAZ preuzimanja kompletnog tržišta štampe", navodi se u saopštenju koje su potpisali glavni urednici Večernjih novosti, Blica i Presa Manojlo Vukotić, Veselin Simonović i Dragan J. Vučićević.

Oni ukazuju na to da pojedine banke, poverioci kompanije u stečaju Futura, uporno odbijaju da podrže plan restrukturiranja te firme, koja je s 1.200 prodajnih mesta širom Srbije najvažniji i najveći distributer
novina u Srbiji.

"Možda se razlog za takvo ponašanje banaka nalazi u njihovim vezama s WAZ-om, koji je jedan deo potraživanja tajno otkupljivao od njih. WAZ jedini ima jasan interes da Futura ode u stečaj", napominju urednici.

Potpisnici pisma podsećaju da je Futura bila u vlasnišvu firmi čiji je krajnji vlasnik Stanko Subotić, a da je u stečaj je otišla pre nekoliko meseci zbog ogromnih dugova dobavljačima. "Korporacija WAZ je vlasnik Štampa sistema i u slučaju gašenja Future preuzela bi najveći deo srpskog tržišta štampe. Ako se to desi, WAZ će postati monopolista u distribuciji štampe", ukazuju potpisnici i traže od nadležnih da ispitaju slučaj i spreče nezakonito preuzimanje tržišta štampe i formiranje monopola.

Subotiću se u Srbiji u odsustvu sudi po optužnici koja ga tereti da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist na štetu budžeta i građana od više od 56 miliona maraka i osam miliona dolara.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Monopol, Preuzimanja i spajanja, Mediji

Ličnosti: Stanko Subotić, Veselin Simonović, Manojlo Vukotić, Dragan J. Vučićević

Kompanije: Novosti, Štampa sistem, WAZ, Blic, Ringier, Večernje novosti, Press, Press Publishing Group, Futura


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi