emg home
RSS

Kriminalcima oduzeta imovina vredna 100 miliona evra

01. jun 2010. | 13:36

Izvor: Emg.rs

Jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za finansijske istrage  za godinu dana rada istraživala je imovinu više od 200 ljudi i oduzela 300 kuća, stanova, poslovnih prostora, 20 automobila, devet miliona evra i 80 miliona dinara, izjavio danas ministar policije Ivica Dačić povodom obeležavanja prve godišnjice rada te jedinice.

Prema rečima ministarke pravde Snežane Malović, vrednost oduzete imovine do sada je oko 100 miliona evra.

Dačić je poručio da počinioci krivičnih dela više neće uživati u “plodovima” svojih delovanja. “Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz kriminalnih dela koji se primenjuje od marta 2009. je u ovom momentu jedan od osnovnih stubova u borbi protiv organizovanog kriminala”, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je, osim toga, oduzimanje imovine kriminalcima jedno od najefikasnijih sredstava borbe s njima te da se nada čišćenju Srbije od kriminala.

Snežana Malović je rekla da je vrednost do sada oduzete imovine oko 100 miliona evra, ali da se taj iznos svakim danom uvećava. Ona je objasnila da po oduzimanju imovinom raspolaže Direkcija za raspolaganje oduzetom imovinom.

“Direkcija od toga mesečno prihoduje oko 15.000 evra, a taj novac odlazi ugroženim kategorijama stanovništva”, istakla je ona. 

Ona je dodala da novac stečen kriminalnim delatnostima mafijaši peru kroz legalne tokove  te da se finansijskim istragama njima oduzima ekonomska moć bez koje se mreža kriminala ne može razvijati. “Jedinica je zbog toga jedna od udarnih snaga države”, poručila je ministarka.

Načelnik Jedinice za finansijske istrage u okviru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Aleksandar Milojević istakao je da je najvrednija imovina do sada oduzeta Darku Šariću i podsetio da je Jedinica počela rad oduzimanjem kuće Dušana Spasojevića, čiju je vrednost, kako je rekao, Poreska uprava procenila na 1,2 miliona evra.  

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Borba protiv kriminala, Zaplena imovine

Ličnosti: Ivica Dačić, Snežana Malović, Darko Šarić, Aleksandar Milojević

Institucije: Poreska uprava Srbije, Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije, Direkcija za raspolaganje oduzetom imovinom


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi