emg home
RSS

Usvojena izmena uredbe o prenameni zemljišnog vlasništva (VIDEO)

02. jul 2010. | 17:58

Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila je danas izmenu uredbe o konverziji prava korišćenja zemljišta u pravo svojine uz naknadu.Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je na konferenciji za novinare da su teškoće u primeni uredbe do sada bile u utvrđivanju tržišne vrednosti zemljišta i u dinamici i načinu plaćanja naknade.

     


Dulić je rekao da građani sada treba da se jave Poreskoj upravi, koja pre toga utvrđuje listu veštaka koji sačinjavaju nalaz o tržišnoj vrednosti i stvarnim troškovima pribavljanja korišćenja.

Poreska uprava na osnovu toga sačinjava zapisnik o visini naknade.

"Naša je procena da za većinu površina gde postoji pravo korišćenja, ta procena može da se izvrši za nekoliko nedelja", rekao je Dulić.

Prema rečima Dulića, procene su podeljene na manje, koje će vršiti ovlašćeni veštaci i veće koje će vršiti ovlašćene firme koje imaju međunarodne licence.

Dulić je rekao da se zahtev podnosi u lokalnoj samoupravi, organu nadležnom za imovinsko-pravne odnose, a u roku od osam dana mora da se donese rešenje kojim se određuju način i uslovi isplate iznosa naknade.

Kako je naveo, pola se uplaćuje u budžetski fond za restituciju, a pola u budžet lokalne samouprave.

"Umesto novca može se ponuditi i druga nepokretnost iste tržišne vrednosti, koja će postati vlasništvo lokalne samouprave odnosno Fonda za restituciju", rekao je Dulić.

Dulić je rekao da ako je na zemljištu koje je predmet konverzije predviđena izgradnja površina ili objekta javne namene, podnosilac to zemljište može ustupiti opštini, a konverzija se može platiti i u kvadratima koji će biti izgrađeni na toj površini.

Prema njegovim rečima, plaćanje se može vršiti jednokratno i na rate.

Ako je jednokratno, ostvaruje se popust od 30 odsto, a ako se uplati do 31. decembra ove godine, onda je popust 50 odsto.

Ako se plaća na rate, maksimalan broj rata je 240, a predviđen je grejs perid od godinu dana, s tim što se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora mora platiti 10 odsto iznosa.

Vlada Srbije usvojila je danas Nacrt zakona o zadužbinama i fondacijama, Nacrt zakona o izmenama zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Predlog zakona o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakterioloskog (biološkog) i toksičnog oružja i o njegovom uništavanju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vlasništvo, Zemljište

Ličnosti: Oliver Dulić

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi