emg home
RSS

INOVIA: Svi moraju da se pridržavaju kodeksa i zakona

05. jul 2010. | 14:56

Izvor: Emg.rs

Predstavnici Fonda proizvođača inovativnih lekova INOVIA nisu danas želeli da komentarišu hapšenje lekara i zvaničnika farmaceutskih kompanija osumnjičenih za korupciju."Smatramo da je važno da nadležne institucije utvrde istinu", navodi se u saopštenju fonda koji okuplja 17 inovativnih farmaceutskih kompanija u Srbiji.

Direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Nenadu Borojeviću i njegovim saradnicima osumnjičenim za primanje mita u subotu je određen pritvor do mesec dana.

Članice Fonda INOVIA potpisale su u avgustu 2008. godine Kodeks ponašanja u promovisanju lekova koji se propisuju i izdaju na recept i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima. Kodeks ponašanja obuhvata etičko promovisanje lekova, obezbeđivanje visokih standarda i transparentnost u radu i usaglašen je sa zakonima Republike Srbije, kao i sa vrlo strogim kodeksom evropske farmaceutke federacije –EFPIA, navodi taj fond.

INOVIA se takođe "distancira od svakog dokazanog ponašanja članica koje nije u skladu sa Kodeksom i u skladu sa svojim Statutom ce protiv svih koji krše Kodeks ponašanja preduzeti korektivne mere".

Sve kompanije članice INOVIA-e, kako se navodi, moraju da se pridržavaju važećeg Kodeksa i svih zakona i propisa kojima podležu tako da odluka o propisivanju određene terapije mora biti doneta od strane lekara isključivo u interesu pacijenta, što podrazumeva da lekari treba da, po svom znanju i savesti, propišu terapiju koja je najpogodnija u konkretnom slučaju.

Pored Borojevića, za primanje i davanje mita terete se načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević, generalni direktor Roche Beograd Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije Pharma Swiss Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske kompanije Astra Zeneka Predrag Marinković i produkt-menadžerka te kompanije Ana Matović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi