emg home
RSS

Tadić: UN da osude napad ili Srbija preispituje odnose

06. jul 2010. | 09:27 20:00

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da će Beograd razmotriti odnose s međunarodnim prisustvom na Kosovu ako SB UN ne osudi bombaški napad na Srbe i dodao da
se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodio flagrantni akt terororizma, čiji je cilj da sabotira potragu za rešenjem do koga bi se došlo pregovorima.

Tadić je naveo da taj zlokoban plan nailazi na podršku Pitera Fejta, predstavnika EU na Kosovu, koji ujedno predstavlja i pet vodećih zemalja koje promovišu nezavisno Kosovo.

Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi", rekao je Tadić na sednici u Njujorku.

Tadić je rekao da se u petak oko 3.000 Srba na Kosovu okupilo kako bi protestovalo zbog grubog kršenja rezolucije 1244 i pokušaja albanskih vlasti da otvore kancelariju Vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Dodao je da su na mirno okupljene demonstrante bačene dve razorne bombe iz pravca dvorišta gde su naselja etničkih Albanaca. U napadu je poginuo pedijatar u lokalnoj bolnici, po nacionalnosti Bošnjak, dok je desetak Srba ozbiljno ranjeno, kazao je Tadić.

"Naglašavam, to je učinjeno namerno kako bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira", kazao je Tadić. 

Tadić je pozvao sve odgovorne međunarodne faktore da izbegnu situaciju da se više ikada nađu u poziciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini.

"Etničkim albanskim vlastima mora biti rečeno kakve ih posledice očekuju ako ponovo pribegnu jednostranim aktima. U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri odnose s međunarodnim prisustvom u pokrajini", naveo je Tadić.

Beograd, prema Tadićevim rečima, neće tolerisati nikakve jednostrane akte prištinskh vlasti, poput otvaranja Međunarodne civilne kancelarije, suda ili akte u oblasti telekomunikacija. Sve to predstavlja čin agresije i kršenja rezolucije 1244, rekao je Tadić.

"Dozvolite da budem jasan. Bez obzira na razlike prema jednostranoj nezavisnosti, svako ko ne osudi jednostranost bilo koje vrste na Kosovu, kao što je Srbija učinila, biće odgovoran za svako buduće nasilje, žrtve i terorističke akte koji bi mogli da se dogode u pokrajini", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je naveo da jednostrana nezavisnost, koliko god to neki ne žele da čuju, ne može dovesti do mira i stabilnosti. Ona je, prema Tadiću, samo dovela do podele u međunarodnoj zajednici i preispitivanja osnovnih principa međunarodnog sistema.

"Jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu je da se u potpunosti primeni plan generalnog sekretara od šest tačaka, koji je, da vas podsetim, SB UN jednoglasno prihvatio u novembru 2008, bez obzira na razlike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti", kaže Tadić.

Tadić je poručio je da nijedna demokratska vlast u Srbiji nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je Beograd spreman da s Prištinom radi na konstruktivnom i održivom rešenju jer veruje da je održivi mir osnova zajedničke i napredne budućnost u EU.

 

Šefovi UNMIK-a i Euleksa osudili napade

 

Šefovi UNMIK-a i Euleksa Lamberto Zanijer i Iv de Kermabon danas su pred SB UN najoštrije osudili incidente u severnom delu Kosovske Mitrovice i pozvali obe strane na uzdržanost i dijalog.

Zanijer je rekao da su i Beograd i Priština osudili bombaški napad u naselju Bošnjačka mahala, ali da su obe strane optužile jedna drugu za taj incident. On je rekao da je odmah posle incidenta izrazio zabrinutost zbog nasilja i zamolio obe strane da ne provociraju i budu mirne.

Podsećajući na zabrinutost koju je u svom poslednjem izveštaju izrazio generalni sekerar UN Ban ki Mun, Zanijer je ponovo pozvao srpsku i albansku stranu da se uključe u dijalog jer je to neophodno kako bi se suočilo sa izazovima u severnom delu Kosova.

On je dodao da će UNMIK nastaviti da sarađuje sa obe strane kako bi se obezbedila stabilnost.

De Kermabon je rekao da su izvesni radikalni elementi na severu Kosova pretili osoblju Euleksa, što je za najoštriju osudu.

Šef Euleksa je, medjutim, ocenio da uprkos incidentima ni u jednom trenutku nije postojao rizik opšteg pogoršanja situacije u Kosovskoj Mitrovici i ostatku Kosova.

Hitan sastanak zakazan je na zahtev Srbije, posle bombaškog napada u petak, u severnom delu Kosovske Mitrovice, kad je poginula jedna osoba, a ih 11 povređeno.

U Njujorku je i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji je tražio od predsedavajućeg SB UN da učestvuje na tom sastanku.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Hronika

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Lamberto Zanijer, Skender Hiseni, Iv De Kermabon

Institucije: UNMIK, Euleks, Ujedinjenne nacije


Unesite tekst komentara:

07. jul 2010. 10:17:03

| viki

0

Nije samo sto je učestvovao kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni,nego i odgovorio Tadiću ZA DOBROBIT SRBSKOG NARODA STO ZIVE NA KOSOVU ostavite ih na miru manite se Beogradskih interesa ostvarati preko Kosovskih Srba.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>