emg home
RSS

Bajec: Vlada smanjila štetu od krize

08. jul 2010. | 13:42

Izvor: Tanjug

Vlada Srbije u protekle dve godine pomogla domaćoj privredi da smanji problem nelikvidnosti, zavela kontrolu u oblasti javne potrošnje, sklopila finansijski aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, počela reforme penzionog sistema i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, što su najznačajniji ekonomski rezultati njenog rada, izjavio ekonomski ekspert Jurij Bajec. On je ocenio da je najveći neuspeh Vlade rast nezaposlenosti.

Vlada je, u celini gledano, doprinela tome da rezultati budu manje loši nego što su bili u nekim uporednim zemljama. To se naročito videlo ove godine, kad su neke susedne zemlje i zemlje koje su razvijenije od Srbije ušle u velike probleme upravo zbog prenaduvane javne potrošnje, smatra Bajec

"Politika jeste bila intervencionistička u tom periodu, ali mi smo se našli u šoku zbog krize, gde nismo mogli da kažemo da će tržište sve da reši. Ne bi rešilo u takvim uslovima", istakao je on.

"Kritike da Vlada kasno reaguje i nisu bile na mestu jer su efekti krize u punoj meri počeli da se pokazuju u prvom polugođu 2009.", rekao je Bajec, napominjući da je Vlada pre toga donela paket interventnih mera.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Ličnosti: Jurij Bajec

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Dostanić: Investitori nisu pohrlili da kupuju akcije NIS

    9. sep 2010.

    Tanjug